Jak prožívali listopadové události představitelé radnice?

Jak prožívali listopadové události představitelé radnice?
ilustrační foto internet

 

Od listopadových událostí, známých jako sametová revoluce, uplynulo čtyřiadvacet let. Za tu dobu vznikl nový stát, rozšířil se výběr a dostupnost služeb a zboží, zavedla se tržní ekonomika. Stali jsme se členy NATO, máme možnost svobodně vyjádřit svůj názor, včetně náboženského a politického. Můžeme o všem otevřeně mluvit, vstoupit do jakékoliv organizace, cestovat po celém světě. Můžeme mít vliv na věci veřejné, i když nám o politiku nebo vstup do politické strany či hnutí nepřipadá jako účinný způsob, jak měnit věci kolem sebe.

Žijeme v demokratickém státě už víc než dvě desítky let. Představitelům města jsme položili dvě otázky, co dělali 17. listopadu 1989 a co jim nejvíce vadilo na minulém režimu.

Primátor Miroslav Pišťák

1. Přiznám se, že to si už nemůžu pamatovat. Opravdu. Vím, že jsem v té době už pracoval v Prostějově, tuším v Textilu Ostrava. Ale víc si skutečně nepamatuji.

2. Na to se odpovídá těžko. Vyjádřil bych to dvěma body. Nedemokratičnost. Neschopnost dobře řídit ekonomiku.

Náměstkyně primátora Ivana Hemerková

1. Co jsem dělala přesně 17. listopadu si nepamatuji, ale 25. listopadu jsem se spolu s kolegyní a rodinou zúčastnila generální stávky v Praze. Je to pro mne jedna z nejemotivnějších vzpomínek. Nikdy předtím ani potom jsem nezažila tak nádhernou atmosféru.

2. Vadila mi spousta věcí. Ale asi nejvíc mě mrzelo, když jsem mamince naspořila na zájezd do Jugoslávie. Stála jsem tehdy celý den před Čedokem, abych ho sehnala. Bylo to překvapení k padesátým narozeninám. Nakonec jsem ho musela jít vrátit. Závodní výbor KSČ usoudil, že by matka tří dětí mohla emigrovat a zakázal jí vycestovat.

Náměstkyně primátora Alena Rašková

1. Zcela jistě jsem učila. Ale abych pravdu řekla, moc jsem nevěřila, že se něco změní. Zažila jsem totiž rok 1968, to mi bylo 18. Všechno vypadalo tak nadějně a nakonec to skončilo obrovským krachem.

2. Úplně nejvíc asi nemožnost vycestovat.

Redakce se bohužel nedovolalala náměstkovi Jiřímu Pospíšilovi.

Může za to Sokol

Státním svátkem se 17. listopad stal v roce 2000. Stalo se tak na popud mladých konzervativců, v jejichž řadách s nápadem přišel tehdejší místopředa této organizace Petr Sokol. Takže víte, díky komu je tento den volno. (ber)

 

Poslat nový komentář