Masopust je za dveřmi

Masopust je za dveřmi
Maškarní průvody v Dětkovicích, Pivíně a Přemyslovicích.
Další fotky: 
Masopust je za dveřmi
Masopust je za dveřmi
Masopust je za dveřmi
Masopust je za dveřmi

Už zítra se řadou obcí regionu přežene veselý rej masek, který ohlásí začátek půstu, pokání a přípravy na Velikonoce. Masopust či ostatky jsou prastarým zvykem, který se na venkově udržel do dnešních dnů. Sobotní průvod maškar odstartuje bujné celovíkendové veselí, které zakončí masopustní veselice s pochováváním basy. Je to obřad litánií a nářků, protože spolu s basou je pohřbena všechna světská zábava, radovánky a veselí.  

V Dětkovicích, Pivíně, Přemyslovicích, Víceměřicích, Vícově i na dalších místech prostějovského regionu se slaví ostatky po mnoho desetiletí a historie masopustních průvodů sahá až do poloviny minulého století. Veselý průvod maškar se přežene celou obcí a z pověření ostatkového výboru zve všechny pantáty, panímámy a hlavně omladinu na večerní masopustní posezení. Rituál je každý rok stejný – starosta obce předá „právo“ stárkovi a podle starého glejtu se přečtou práva a povinnosti všech účastníků masopustního průvodu. Pak se veselý masopustní průvod maškar vydá s kapelou dům od domu, kde mají panímámy připravené bohaté pohoštění a něco lahodného moku na povzbuzení nálady a jako prevenci proti chladu. Mezi maškarami nechybí medvěd, pak zdravotníci na poskytnutí první pomoci, smrťák, čerti a také četníci, kteří propůjčené právo bedlivě střeží. 

Nejproslulejší ostatky pořádají v Pivíně. Režie se zde ujímá Divadelní společnosti Větřák, která má připravený bohatý scénář až do úterý, kdy ostatková veselice končí spolu s pochováním basy Barborky.  Popeleční středa je pak začátkem půstu a přípravou na velikonoční svátky, které jsou spolu s pondělní mrskačkou další oblíbenou lidovou zábavou.  

(jap)

Poslat nový komentář