Koštéři prubovali léčivé účinky ovocné pálenky

Koštéři prubovali léčivé účinky ovocné pálenky
ilustrační foto

Alkoholové klání o nejlepší destilát z plodů zahrádek se stal již tradiční zábavou a prestižní záležitostí na mnoha místech prostějovského regionu. Člověk je od přírody tvor soutěživý a tak není divu, že takováto zápolení se objevují stále častěji.

Zahrádkáři, pěstitelé, sběrači nebo i jen milovníci čirého moku ovocného poměřují každoročně začátkem roku ovocnou pálenku z vlastní produkce a usilují o nejlepší, nejmocnější, nejlahodnější, nejřetízkovatejší mok. A je to v neposlední řadě i souboj palíren a pálenic s různými technologiemi.

Košt pálenek nazvaný Víceměřická gořalka pořádali v sobotu také zahrádkáři a hasiči ve Víceměřicích. Je to především setkání místních zahrádkářů a sousedů z nejbližšího okolí. Úrodu loňského ovoce přetavenou do podoby čirého destilátu s charakteristickou chutí a vůní koštovali odborníci i laici. Rozhodující slovo však měla porota složená z degustátorů fajnšmekrů. S doušky průzračného moku se mazlili a vychutnávali ovocné aroma, hodnotili jiskru a očistný pocit v ústech a hrdle, který je právě pro čirou ovocnou pálenku tak typický a povyšuje ji na lék sta lidských neduhů. 

„Sešlo se nám tady dvaadvacet vzorků pravé slivovice, ale i pálenky z jablek, meruněk, hrušek i dalšího ovoce z místních zahrádek. Ale soutěžilo se i v kategorii likérů,“ prozradila Marcela Iránková, která sama dodala do soutěže likérů vítězný vaječný koňak. Na druhém místě mezi likéry skončila griotka Jany Svobodové a na třetí místo povýšila degustační porota smetanový likér Jarmily Horákové. 

Nebylo jednoduché vybrat trojici vítězů v hlavní kategorii. Vavříny nakonec získala švestkovice  místního zahrádkáře Petra Buriánka, na druhém a třetím místě skončili Robert Šrejma a Milan Štébl mladší.       

(jap)

Poslat nový komentář