Nedělní promenáda opět připomene zašlou slávu prostějovského korza

Nedělní promenáda opět připomene zašlou slávu prostějovského korza
ilustrační foto

V neděli 15. dubna bude pokračovat další částí seriálový projekt Promenáda v Prostějově, který společně připravují Divadelní spolek Historia, Kloboukový klub a Okrašlovací spolek města Prostějova. Milovníci historie a pamětníci se sejdou tentokrát v 16 hodin na náměstí T. G. Masaryka a připomenou si zašlou slávu dalších prostějovských domů. 

Tentokrát budou na programu měšťanské domy číslo 8 a 9. Členové divadelního spolku Historia si na čtvrtou letošní promenádu připravili opět zajímavé povídání s řadou překvapivých informací o stavitelích domů, rodinách majitelů i domovních znameních, které pomalu upadají v zapomenutí. 

Pamětníci s lehkým povzdechem vzpomínají na nedělní promenády na prostějovském korze, které jsou, bohužel, už nenávratnou minulostí. Eva Suchánková a Ivan Čech z Divadelního spolku Historia se proto rozhodli oživit v minulosti tolik oblíbenou nedělní promenádu po náměstí a uspořádat malou připomínku zašlých časů. S podporou okrašlovacího spolku a kloboukového klubu  se už od podzimu loňského roku schází ve vybraných termínech v neděli odpoledne před prostějovskou radnicí a při promenádě prožívají znovuvzkříšení nedělního korza jako sváteční záležitosti. 

„Tenkrát to jaksi patřilo k normálnímu životu. V neděli po mši se korzovalo po té straně náměstí, kde byla drogerie u Kudelů, obchod s látkami u Horáků a Kaňků, Neumannovo železářství, Čtvrtníčkovo lahůdkářství. Každý dům na náměstí patřil nějaké rodině obchodníků, která tam žila a v přízemí měla po několik generací obchod. Osudy těch rodin jsou zajímavé a řada z nich se do svých domů vrátila a zvelebuje je ku prospěchu všech. Je škoda o nich nic nevědět,“ míní Eva Suchánková, která je nejen pamětnicí a skvělou scénáristkou nedělních promenád, ale okouzluje  účastníky promenád svou noblesou, elegancí a neutuchající vitalitou.    

(jap) 

Neděle, Duben 15, 2012 - 16:00

Poslat nový komentář