Ve Skalce posvětí léčivé prameny

Žehnání pramenů se stalo milou tradicí.
Žehnání pramenů se stalo milou tradicí.

Posvěcením léčivých pramenů v sobotu 19. května zahájí v lázních Skalka hlavní léčebnou sezónu. Slavnostní žehnání proběhne u pramenů v lázeňském parku, ve 13 hodin požehná léčivé prameny děkan Miroslav Hřib. 

Jako každý rok tak i letos je připraven kulturní program pro dospělé i děti. Návštěvníky potěší promenádní koncert Dechového orchestru mladých ZUŠ Němčice nad Hanou, vystoupení taneční skupiny Druhý dech z Kralic na Hané nebo TJ Sokol Tovačov, děti si mohou užívat na skákacím hradu. Na výstavě bude k nahlédnutí kronika lázní Skalka a práce dětí i dospělých z Domova Na Zámku v Nezamyslicích a nebude chybět ani prezentace Hané na jarmarku regionálních výrobků (více informací tady).

Minerální prameny, které uprostřed Hané vyvěrají z nitra země z bohatého zřídla, jsou malým zázrakem přírody. V lázních je využívají k léčebným procedurám, volně přístupné k pití jsou pak v lázeňském parku. Načerpat z léčivé vody to nejcennější mohou všichni, kdo chtějí udělat něco pro své zdraví. 

Ve Skalce se o své rodinné stříbro pečlivě starají. Lázeňství zde za poslední roky doznalo velkých změn díky financím z evropských dotací, které umožnily zmodernizovat objekt lázní i park. Ten je oázou klidu a balzámem pro tělo i duši s řadou aktivit k relaxaci a rehabilitaci. Volně přístupné jsou prameny Jan, který příznivě působí při léčbě vysokého krevního tlaku a onemocnění průdušek, Julinka poskytuje vodu močopudnou, která je vhodná při zánětlivých stavech nebo některých funkčních poruchách ledvin, při tvorbě močového písku a kaménků, prospívá nemocným cukrovkou a zlepšuje látkovou výměnu. Cyril a Metoděj přináší užitek při zánětlivém onemocnění tlustého střeva a příznivě působí na funkci jater a sleziny. Svatopluk pomáhá při překyselení a onemocnění žaludku a dvanácterníku. I přes rozvoj lázeňství zůstávají lázně Skalka  klidným a příjemným místem takřka rodinného charakteru. I proto se sem mnozí pacienti na léčebné procedury rádi vracejí.    

(jap)

Sobota, Květen 19, 2012 - 13:00

Poslat nový komentář