Pozvánka na víkend - Pohádkový hrad Bouzov láká nejen do historie

Pozvánka na víkend - Pohádkový hrad Bouzov láká nejen do historie
ilustrační foto

Nechcete sedět o prvním srpnovém víkendu doma? Máte chuť něco nového zažít, vidět, poznat? Pak se nechte inspirovat pozvánkou PVNOVINEK na zajímavé kulturní akce, které se uskuteční právě teď o prvním srpnovém víkendu jen co by kamenem dohodil za hranicemi prostějovského regionu.

Magické kouzlo hradu Bouzova si získalo sympatie nejen milovníků historie, ale hrad se stal vyhledávaným objektem pro pořádání společenských akcí, koncertů, divadelních představení, výstav. O prvním srpnovém víkendu 4. až 5. srpna nabídne Bouzov k prohlídkám nejen své krásné síně a sály, ale ožije řemeslným jarmarkem na nádvoří, šermířskými vystoupeními, dobovými soutěžemi.  To vše v letní zábavné show „Letní milostná ladění - Bouzovský mumraj aneb Markraběte Jošta turnaj“.  Pro děti a mládež je připraven na sobotu a neděli dětský karneval na I. hradním nádvoří, vždy od 16 do cca 18 hodin.

Romantický hrad založený na přelomu 13. a 14. století se nachází v malebné krajině Litovelska a Mohelnicka. Do roku 1696 jej střídavě vlastnili příslušníci různých českých a moravských rodů, pak panství s hradem koupil Řád německých rytířů. Od roku 1945 je majetkem státu. V roce 1999 byl prohlášen za národní kulturní památku. 

Hrad je plně zařízen a vybaven obrazy, uměleckými předměty, historickým i na míru vyrobeným nábytkem. Dnešní podobu typického romantického sídla s cimbuřími, arkýři, střílnami a chrliči získal hrad po rozsáhlé přestavbě v letech 1895-1910. Unikátní jsou dva funkční padací mosty a padací mříž, které mohou návštěvníci spatřit v provozu při slavnostních příležitostech – zahájení a ukončení sezóny, vernisáže výstav, hradní jarmark a karneval apod.    

(jap)

Poslat nový komentář