Starosta Pišťák pokřtil kalendář prostějovských osobností

Starosta Pišťák pokřtil kalendář prostějovských osobností
Starosta Miroslav Pišťák, Dagmar Roháčková a Milada Sokolová při křtu kalendáře. S mikrofonem moderátor Josef Melen.

Víte kdo byl Arnošt Rolný? Václav Spitzner? Ondřej Přikryl? Jaroslav Mathon? Jsou to osobnosti úzce spjaté s Prostějovem. Jejich jména se často objevují v názvosloví ulic, o jejich životě a významu však ví málokterý z jejich obyvatel.

Tento nedostatek chtěli napravit pracovníci Státního okresního archivu v Prostějově, a proto uspořádali v květnu výstavu nazvanou „Proslavili Prostějovsko.“ Zahrnovala prostějovské osobnosti, které k roku 2011 vázalo kulaté či půlkulaté výročí narození nebo úmrtí. Původní záměr sestavit a vydat o prostějovských osobnostech kalendář ztroskotala na nedostatku financí. Proto přijala ředitelka archívu Dagmar Roháčková nabídku Okrašlovacího spolku města Prostějova a společně kalendář připravili. Slavnostní křest se uskutečnil v sobotu 10. prosince v Národním domě. 

„Připravili jsme sedmadvacet osobností, které se nyní objevují v prvním vydání stolního kalendáře. Je řada osobností Prostějova, které bychom chtěli postupně občanům připomenout. Díky vstřícnosti okrašlovacího spolku snad najdeme další možnosti, jak ve vydávání kalendářů pokračovat,“ vysvětlila ředitelka archívu Dagmar Roháčková. Současný i budoucí kalendář by měl připomenout individuality, které mají obrovský význam nejen pro Prostějov, ale v řadě případů pro celý svět. 

(jap)

Poslat nový komentář