Začíná škola, přihlašte své děti včas do kroužků!

Začíná škola, přihlašte své děti včas do kroužků!
ilustrační foto Sportcentrum
Další fotky: 
Začíná škola, přihlašte své děti včas do kroužků!

 

Rodiče nezvládnou vše. I když je výchova jejich hlavním posláním, musí jím pomáhat jak školy, tak i ostatní zařízení, které nabízí podobné služby. Navíc školní docházka je u nás zákonem stanovená. Zájmové vzdělávání už takové prvky nemá. Samotný název napovídá, že předpokladem takové výchovy je zájem. Ale nejedná se paradoxně jen o zájem dítěte, ale též jeho rodiče se svou ratolestí něco dělat. Přeci jen musíme našeho malého svatouška motivovat k něčemu, než sám přijde na to, že se mu to líbí. Ale tuto větu hlásat je nošením sov do Atén.

V Prostějově si nemůžeme stěžovat na nedostatek aktivit spojených s aktivním trávením volného času. Nabídka je veliká a spíše bývá nižší poptávka. Prostějov se profiluje jako město sportu. Proto nabídka sportovních aktivit je asi nejvýraznější. To však neznamená, že by děti, které sportu neholdují, neměly možnost najít to pravé vyžití.

Typickým zařízením pro volnočasové vzdělávání je prostějovský Sportcentrum – dům dětí a mládeže. Jeho nabídka čítá na 60 zájmových útvarů a pravidelně se této činnosti účastní kolem 1500 členů kroužků. A to se jedná pouze o jedno zařízení, i když největší. „Je pravda, že nabídku máme největší. To ovšem neznamená, že ostatní zařízení jsou horší. Hodněkrát je specializace ku prospěchu,“ prozradil Jan Zatloukal ze Sportcentra – DDM. „Důležité je, že nejsme v této oblasti konkurenty. Je naprosto běžné, že když naše nabídka není uspokojující, snažíme se odkázat i na ostatní organizace. Přeci jen pracovníci zájmového vzdělávání se znají a Prostějov není velký. Proto kdykoliv mohou rodiče zkusit vznést dotaz a my se pokusíme vyhovět,“ dodal.

Ostatně můžete se přesvědčit sami, webové stránky Sportcentra – DDM naleznete na adrese www.sportcentrumddm.cz. Je zde již uvedena platná nabídka kroužků. K ní Zatloukal uvedl: „Na odloučeném pracovišti na Vápenici jsou kromě několika sportovních a úpolových kroužků spíše ty technické a estetické, kmenové pracoviště pak nabízí zejména zájmové útvary sportovní. Pokud však v nabídce není ten ideální kroužek, může se stát, že jej ještě v průběhu roku otevřeme. Občas se poptávka uskuteční až v průběhu září. Není třeba házet flintu do žita.“

Poslat nový komentář