Aleje půjdou k zemi. Přijdeme o prvenství

Aleje půjdou k zemi. Přijdeme o prvenství
Foto ber
Další fotky: 
Aleje půjdou k zemi. Přijdeme o prvenství

Ohrozimská třešňová alej je podle sdružení Arnika nejdelším stromořadím v republice. Měří 3200 metrů. Zvoní jí ale umíráček, stejně jako té sousední, hruškové, na Tiché.

Důvodem je nejen špatný stav stromů, které jsou přestárlé a nemocné, ale také bezpečnost motoristů.

Na tu upozornil dopravní inženýr Policie ČR Prostějov Michal Vafek v souvislosti s alejí hrušní v Tiché, která spojuje Plumlovskou s Kosteleckou. Komunikace se má v blízké budoucnost rozšiřovat. "Myslím, že nebudeme proti, a stromy půjdou na podzim, v době vegetačního klidu, k zemi," potvrdila informaci primátorka Alena Rašková.

Stejný osud čeká již zmíněnou alej třešní na Ohrozimské. Zde si na staré stromy posvítila Správa silnic Olomouckého kraje. Dnes už má v ruce svolení odboru životního prostředí a také silničního správního úřadu Magistrátu města Prostějova. Podle správců komunikace půjde o dvacítku vybraných stromů.

Zatím netknutá zůstává další alej, mezi Vícovem a Plumlovem. Tříkilometrovou silnici zde lemují jabloně. (ber)

 

Komentáře

Chápu jejich potřebu je pokácet, ale nechápu proč tomu nepředcházela náhradní výsadba o pár let dříve. Tak aby dnes skácely ty staré a nové už rostly. Co říct, snad jen pozastavit kácení a kvalitním ořezem (nemyslím barbarský co provádí často FCC a vždy správa komunikací) jim prodloužit životnost na dobu než se vysázejí nové a trošku narostou. To by myslím nikoho nezabilo a dalo by jasně místním lidem (samozřejmě nejen těm - to ale nejsou voliči) najevo že se na jejich věci nekašle. Zrovínka teď před volbami by to bylo určitě přínosné :)

Zajímavé.Hrušky,které narostou nové za 5 let jim kácet v minulosti vadilo,ale stromy,kterou rostou 50,70,100 let a více padají k zemi v tomhle blbákově dnes a denně bez mrknutí oka.

Poslat nový komentář