Alimenty budou stanovovat závazné tabulky

Alimenty budou stanovovat závazné tabulky
ilustrační foto

 

Spravedlivější výživné by mohlo být výsledkem návrhu, kterým se tento týden zabýval sociální výbor Poslanecké sněmovny. Jeho předseda Jaroslav Zavadil chtěl kolegům předložit k diskusi návrh zavést u nás obdobný model, jaký funguje v Německu, Rakousku či ve Francii. Tam se soudy výpočtem alimentů nezabývají.

Exministryně spravedlnosti Daniela Kovářová vytvořila  tabulky, které podle věku dítěte počítají s jedenácti až pětadvaceti procenty platu rodiče na alimenty.Tabulky zohledňují i to, jestli rodič už žije s jinou rodinou, jaký ta má celkový příjem, kolik celkem živí dětí, jaké jsou jejich potřeby včetně toho, aby rodiči, který platí výživné, po zaplacení zbyla minimální částka na živobytí. Soudci přiznávají, že se podle ní nikdo neřídí.

„Dostávám k tomu čím dál víc podnětů a nesouhlasných reakcí od rodičů nespokojených s tím, co jim bylo soudem vyměřeno,“ říká Zavadil s tím, že naše soudnictví rozhoduje subjektivně, na rozdíl od západních sousedů, kteří mají stanovená jasná pravidla.“

Zkušenosti z Prostějovska jsou podobné. Před časem PvNovinky uveřejnily příběh mladého muže, kterému matka po několika letech střídavé péče sebrala syna s tím, že ho chce do výhradní péče. Navíc požaduje výživné ve výši poloviny jeho platu. „Už jsme skončili u krajského soudu. Rozhodnutí je pro mě obrovským zklamáním. Matka se odstěhovala i se synem do Prahy, já mám povolen styk jednou za 14 dnů od čtvrtka do neděle. Pro syna si musím jet a také jí ho přivézt. Nemám ani tolik dovolené, aby to fungovalo. Alimenty mi vyměřili na 7 tisíc korun,,“ sdělil redakci zklamaný muž, který se chce odvolat k Ústavnímu soudu. Matka byla navíc usvědčena z křivého obvinění, kdy uvedla, že ji bývalý partner fyzicky napadl.  

Opačná problém řeší již léta paní Dana. „S exmanželem vedu dlouhodobou bitvu o výživné. Před lety odešel k jiné ženě a od té doby má pocit, že přeplácí a živí hlavně mě a ne děti, od kterých odešel. Mě se nikdo neptá, já se o děti musím postarat a nikdo se mě neptá, jak to zvládám s minimem peněz. Tady nejde o to, že bych pro ně chtěla nejmodernější techniku či dovolené u moře, já jim musím koupit třeba nové boty a často nebýt mé matky, nemám za co,“ posteskla si. (ber)

Poslat nový komentář