Prostějov si zakázal alkohol. Vyhláškou

Prostějov si zakázal alkohol. Vyhláškou
ilustrační foto olomoucky.kraj.cz

 

V dubnu schválilo prostějovské zastupitelstvo dodatek k vyhlášce, týkající se popíjení alkoholu na veřejných místech. Podle ministerstva vnitra vyhláška zakazuje konzumaci grogu, burčáku, vína, medoviny, piva či punče i na akcích pořádaných samotným městem, jako jsou třeba vánoční trhy. Podle Ústavního soudu musí zákaz platit bez výjimek.

Zastupitelé rozšířili v dubnu zákaz konzumace alkoholických nápojů na Určickou a Lužickou ulici, vnitroblok Olomoucké, Žižkovo a Pernštýnské náměstí, tržnici, hlavní nádraží, velké supermarkety a obchodní centra. Už šest let platí zákaz na hlavních náměstích, v parcích, okolo rybníků a v lesoparku Hloučela.

Začátkem května ministerstvo vnitra prostějovskou radnici upozornilo, že nová ustanovení vyhlášky jsou v pořádku, ale rozpor našlo v bodě z roku 2009. Vzalo přitom v potaz rozhodnutí Ústavního soudu z loňského roku, který zkoumal podobnou vyhlášku proti popíjení alkoholu na veřejnosti v Chebu. „Rozpor byl nalezen v ustanovení o tom, že zákaz požívání alkoholických nápojů se nevztahuje na veřejná prostranství, kde se koná akce pořádaná, spolupořádaná nebo povolená městem Prostějovem,“ vysvětlil primátor Prostějova Miroslav Pišťák. Podle Ústavního soudu se totiž omezení nebo zákaz musí vztahovat bez výjimky na všechny případy včetně města samotného, které pod vyhlášku spadají. Pít by se tak nesmělo ani na akcích, pořádaných městem, jako jsou hody či trhy, protože náměstí T. G. Masaryka patří do alkoholu zakázaných míst.

Řešením se zabývá právní oddělení radnice, které podle primátora  připraví návrh na odstranění zjištěného rozporu v souladu s metodickým doporučením ministerstva vnitra.

Nové znění vyhlášku by zastupitelstvo mohlo schválit na svém červnovém jednání. (ber)

Komentáře

Aha, takže za celá století nikdy nebyl problém, že se prostě lidi sešli na Vánoce a podobné svátky, a poseděli nebo postáli u horkého punče a najednou se to bude zakazovat. To je hnus velebnosti !

Vystěhovat!!! Zastupitele !!!!

 

Musí chvátat. Vzhledem k rychlosti rozhodování našich úředníků to ani letos nemusí stihnout. Takže letošní hody možná budeme mít bez burčáku. A vánoční trhy-ty se potom ani konat nemusí, vždyť se tam prodává hlavně ten grog. Z.

je mě to vuřt...

Jo, jo, tak to dopadne, když městské vyhlášky schvaluje "většina" 18 koaličníků, (proti 17 opozičníkům)

a jsou docela opilí mocí. Nevím, proč honem chvátají se změnou zpackané vyhlášky, když hody i Vánoce jsou daleko a jsou jiné problémy. J.L.

Poslat nový komentář