Péče o hrob umělce Aloise Doležela přejde pod magistrát

Péče o hrob umělce Aloise Doležela přejde pod magistrát
ilustrační foto

Magistrát se postará o hrob scénografa, pedagoga a malíře Aloise Doležela. Pozůstalá rodina požádala o pomoc s údržbou hrobu a konšelé vyhověli. Pieta se tak zařadí mezi ta místa městského hřbitova, která budou stále připomínat nadání a umění zdejších lidí.

„Hrob si skutečně vezmeme na starosti,“ uvedl náměstek primátora Zdeněk Fišer a jeho slova potvrdil i první náměstek primátora Jiří Pospíšil.

„Z rodiny tady už nikdo není a tak se o místo budeme starat my. Zařadí se tak k pietám, které už ve svém patronátu máme. Roční náklady zatím neumím vyčíslit. Nepředpokládám ale, že by to byly horentní sumy,“ uzavřel Pospíšil. Magistrát, od manželky Aloise Doležela Libuše, před časem získal malbu Na vraku Anagny. Dílo, po nutné opravě, zdobí prostory radnice a rozšířilo městskou uměleckou sbírku.

„Můj manžel v Prostějově vytvořil to nejlepší, co uměl. Nikdy na své rodné město nezapomněl. Z jeho tvorby ale po něm ve městě nic nezůstalo a tak jsem se rozhodla tuto skromnou malbu městu darovat,“ řekla před časem, při jeho předávání, Libuše Doleželová. "Skromnou malbou", je ve skutečnosti olejomalba o rozměrech 220 x 180 centimetrů, mytologická figurální kompozice Na vraku Anagny (evropské lodi poznání). Soudní znalec v oboru starožitností a výtvarného umění dílo ocenil na částku tři sta tisíc korun.

„V prostějovském ústraní Doležel zpracoval moderním malířským výrazem a osobitým pojetím kompozice, prostoru a stylizace tvaru v monumentálním symbolickém obrazovém cyklu nadčasový pohanský mýtus, oslavující svébytným způsobem sebevědomí člověka, čímž se mu podařilo uměleckými výtvarnými prostředky vyjádřit složité filosofické, přírodovědné i etické aspekty lidského života, nad nimiž se hluboce zamýšlel,“ informují webové stránky města. Umělec prožil první polovinu svého života v Prostějově, kde se narodil. Rodné město musel vyměnit za Prahu, ale na svou Hanou nikdy nezapomněl. K profesoru Doleželovi, po celý jeho život, nebyla doba příliš nakloněna a uznání se nedočkal ani po své smrti v roce 1984. (kaa)

Ilustrační foto: (kaa)

 

Poslat nový komentář