HLAS LIDU: Zbourat Prior, rozhodli jste v anketě

HLAS LIDU: Zbourat Prior, rozhodli jste v anketě

Minulý týden jsme otevřeli téma, které Prostějovem koluje řadu let. Vadí vám budova Prioru, jež byla za komunismu necitlivě postavena v bezprostřední blízkosti kostela a do konceptu náměstí dodnes moc nezapadla? Výsledky ankety hovoří jasně, většina z vás by chtěla budovu zbourat.
Podobný problém s betonovými kolosy v centrech řeší i některá jiná města u nás. Souvisí to i se zvýšeným zájmem developerů přesunout obchodní střediska z okrajových částí do středu města. A staré betonové obchodní domy jejich koncepci nevyhovují. Otázkou však je, co vyroste na jejich místě.
V Prostějově tuto problematiku zatím neřešíme, respektive otevřená je situace kolem Společenského domu. Co si však myslíte o případném zbourání Prioru? K tématu se objevilo přes 800 názorů. Z výsledků ankety na naší facebookové stránce (http://www.facebook.com/pvnovinky), vyplývá, že pro zbourání Prioru se vyslovilo 158 hlasů, proti 92 hlasů. 194 uživatelů se v následující diskuzi dohadovalo, co postavit místo dosavadního obchodního domu, většina je pro vybudování moderního centra nákupu. Například Lenka zauvažovala: "Zrekonstruovat stávající... Kdo jste byl v Ostravě, možná se přidáte. Nemuselo by se odbourávat nic. Prodejní plocha je dost velká, s trochou talentu a citu by se z toho dalo udělat něco pěkného, co navíc svou rozlohou stačí na tak malé město... Žádný megalomanský projekt typu Vaňkovka nepotřebujeme." Ludvík to vidí jinak: "Já bych to nechal zbourat a na tom místě bych nechal vystavět domy, co tu kdysi stály, aby to naše malé velké město bylo jako dřív." Michal píše o své představě: "Já bych ho nechal zbourat a nestavěl na jeho místě nic. Pouze bych dané místo upravil tak, aby vzniklo velké náměstí od Avionu až po radnici."
Mr.Voo na našich domovských stránkách napsal: "Máme krásné náměstí a ještě krásnější by bylo, kdyby zde toto ohyzdné komunistické monstrum nebylo. Doufám, že se někdy dočkám jeho zbourání, protože chci vidět náměstí takové, jako bylo právě bez prioru. Radnice, muzeum a kostel - tyto památky by byly mnohem hezčí, kdyby zde tato budova nebyla, protože by si jich turista všiml na první pohled hned. Avšak teď si na první pohled všimne té nejškaredší budovy na náměstí - prioru. V Jihlavě jsem byl nedávno a musím říci, že je to ten samý hnus, ale mladí mají aspoň radost, že je zde McDonald :))"
Helena si myslí, že Prior krásu prostějovského centra naprosto hyzdí. "Je to ohyzdné monstrum, jak píše přispěvovatel výše. Jsem jednoznačně pro jeho odstranění," píše ve svém diskuzním příspěvku.
Podle Julie jde o komunistické propadliště dějin a rozhodně si zasloužíme něco lepšího. Ale co?
(red)

Poslat nový komentář