Krajské zastupitelstvo odvolává hejtmana Koštu

Krajské zastupitelstvo odvolává hejtmana Koštu
ilustrační foto: kr-olomoucky.cz

V Olomouci od rána probíhá jednání krajského zatsupitelstva, jehož klíčovým bodem je návrh na odvolání hejtmanana Oto Košty (ANO).

S  návrhem na hejtmanovo odvolání přišlo v lednu hnutí ANO, které ho samo v listopadu do funkce jako svého volebního lídra nominovalo. Nejsilnější klub v krajském zastupitelstvu je ale nyní přesvědčen, že Košta funkci nezvládá a má být vyměněn. Nejprve ho vyzvalo k odstoupení a, když odmítl, zahájilo kroky k jeho odvolání. Krajská organizace ANO náskedně na jeho místo navrhla svého šéfa, poslance a také dosud neuvolněného člena rady kraje Ladislava Oklešťka z Výšovic na Prostějovsku.

Dnešní zastupitelstvo začalo již v deset hodin, a přestože byl bod o výměně hejtmana zařazen hned na úvod. Aktuálně stále ještě nedošlo na hlasování. Probíhá totiž rozsáhlá diskuze. Podle papírových předpokladů by ale hlasování mělo skončit výměnou hejtmana, protože obě koaliční strany - ČSSD a ODS - už před jednáním veřejně vyhlásily, že dodrží uzavřenou koaliční smlouvu, která obsahuje ustanovení, podle něhož má každá ze stran koalice právo svého zástupce v radě kraje odvolat. (red)

 

Poslat nový komentář