Pozor na prozvánění z neznámých telefonních čísel se zahraniční předvolbou!

Pozor  na prozvánění z neznámých telefonních čísel se zahraniční předvolbou!
ilustrační foto logo Vodafone

V těchto dnech zaznamenali mobilní operátoři vyšší počet prozvánění z různých telefonních čísel se zahraniční předvolbou. Jde o různá telefonní čísla s předvolbami exotických zemí (například +225, +247, +211, +678 a další). Tomuto podvodnému prozvánění se říká "wangiri" a nelze mu zcela zabránit. Podvodníci zkoušejí čísla náhodně, takže se mohou dovolat komukoliv. Jako první varoval zákazníky Vodafone.cz.

Na neznámá telefonní čísla ze zahraničí nikdy nevolejte zpět. Šlo by o zpoplatněný hovor podle cen volání do zahraničí. Kdybyste hovor omylem stihli zvednout, nic se neděje, za příchozí hovory nic neplatíte (pokud jste v ČR nebo v EU). Operátoři doporučují na tyto hovory vůbec nereagovat.

"Situaci průběžně monitorujeme a podvodná čísla blokujeme, aby na ně nebylo možné volat zpět. Podvodníci však mohou telefonní čísla měnit, proto nemůžeme zcela zabránit tomu, aby k prozvonění nedošlo.

Pokud do zahraničí běžně nevoláte a chcete mít jistotu, že omylem nezavoláte nazpět na takové číslo, můžete si odchozí volání do zahraničí zablokovat, a to například přes Můj Vodafone v sekci Nastavení služeb - Blokování," vzkazuje Vodafone. (red)

 

Poslat nový komentář