Čtvrtníček, Rottrová, Holubová či Klepl. To je desátý Aplaus!

Čtvrtníček, Rottrová, Holubová či Klepl. To je desátý Aplaus!
ilustrační foto vecernikpv.cz

Evě Holubové, Bohumilu Kleplovi, Janě Krausové, Kryštofu Hádkovi, Mojmíru Maděričovi, Janě Plodkové, Petru Čtvrtníčkovi, Jiřímu Vyorálkovi a dalším hercům budou v Prostějově v říjnu tleskat návštěvníci desátého ročníku divadelní přehlídky Aplaus 2017. Potlesk nepochybně sklidí také Marie Rottrová se skupinou Neřež, Karel Šíp s Josefem Náhlovským a do poslední chvíle utajeným hostem posledního programu, kterým je SUPERPARTY ZASLOUŽÍ APLAUS.

„Letošní přehlídka bude tečkou za desetiletým divadelním svátkem, díky němuž se mohli prostějovští diváci setkat s plejádou českých i slovenských hereckých osobností a odnášet si domů nezapomenutelné divadelní zážitky,“ uvedla ředitelka Městského divadla v Prostějově Jana Maršálková.

„Tímto setkáváním jsme zdůraznili roli stagiony jako hostitele. Když jsme v roce 2008 s Aplausem začínali, zamýšleli jsme uspořádat tři ročníky. Letos dosáhneme dvojciferného čísla,“ řekl šéf pořádající společnosti TK PLUS Miroslav Černošek s tím, že prvotním a hlavním záměrem pořadatelů bylo pozvat na prostějovské jeviště umělce zvučných jmen.

Jiřina Bohdalová, Jiří Štěpnička, Milan Lasica, Miroslav Donutil, Jiří Langmajer, Boleslav Polívka, Juraj Kukura, Emília Vášáryová, Kamila Magálová, Anna Polívková, Milan Kňažko, Ondřej Vetchý, Ivana Chýlková, Jaroslav Satoranský, Veronika Žilková, Miroslav Táborský, Jan Vondráček, Karel Heřmánek a mnozí další slavní umělci, kteří se na prostějovském jevišti v uplynulých devíti letech vystřídali, jsou podle Černoška důkazem, že záměr pořadatelů byl naplněn mírou vrchovatou.

Všech devět ročníků provázel značný zájem publika – 27 představení navštívilo celkem 13 340 diváků, což činí průměrnou návštěvnost 494 diváci na jedno představení při kapacitě 513 míst v hledišti.

Aplaus 2017 zahájí ve středu 4. října Poprask na laguně pražského Studia DVA. Slavná klasická komedie v podání výrazných hereckých osobností je zárukou opravdu kvalitní zábavy, divácké ohlasy mluví o slzách od smíchu a mimořádných hereckých výkonech.

Druhým titulem budou ve středu 11. října Hamleti Divadla Na zábradlí Praha. Autorská inscenace na téma hereckého života klade spoustu otázek: Kolik osobností herci pojmou a jak to odskáčou? Je herectví opravdu vysněným povoláním? Co všechno se na jevišti smí a nesmí? Sedm herců otvírá divákům pozoruhodný pohled do vlastních řad.

Závěrečný program SUPERPARTY ZASLOUŽÍ APLAUS moderovaný Petrem Salavou je na programu ve středu 25. října.

Vzhledem k poněkud odlišné koncepci 10. ročníku Aplausu se neuskuteční tradiční divácká anketa, kdy diváci prostřednictvím hlasovacích lístků vyjadřovali spokojenost se zhlédnutými představeními. Vítězem loňského ročníku bylo představení DNA brněnského Divadla Bolka Polívky, pro které hlasovalo 354 diváků. „Vítěze letošního 10. ročníku Aplausu a celého desetiletého divadelního svátku vlastně známe předem. Je jím divadlo, herci i diváci a jejich společné nezapomenutelné divadelní zážitky,“ s úsměvem doplnila ředitelka divadla Jana Maršálková.

Plakátem, pozvánkou, pamětním listem a tradičními aplausovskými vstupenkami završil akademický malíř prof. Boris Jirků úctyhodnou sadu propagačních materiálů pokrývajících desetiletou historii Aplausu. „V příští sezóně připomeneme Aplaus soubornou výstavou této originální propagační grafiky ve foyer divadla,“ slíbila Maršálková.

Další tradicí přehlídky Aplaus je podpora studentského Divadla Point při Gymnáziu Jiřího Wolkera. „V uplynulých devíti letech jsme Pointu předali šeky v celkové hodnotě 135 tisíc korun. Letos k nim přibude dalších patnáct,“ prohlásil Miroslav Černošek. O tom, že volba podpory tohoto souboru byla trefou do černého, svědčí podle jeho slov i to, že v roce 2015 získalo toto divadlo Cenu Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury.

(eze)

Komentáře

Rudý krocan a tři kvočny toť elita naší statutární dědiny!

Tak tohle nám fakt nikdo závidět NEBUDE!! Oslíci na té fotce!

Poslat nový komentář