Hrdinu z Afghánistánu ocenil poradce prezidenta USA

Hrdinu z Afghánistánu ocenil poradce prezidenta USA
Michal Novotný

Ze svého půlročního působení na misi v Afghánistánu se o víkendu vrátil i příslušník 102. průzkumného praporu generála Karla Palečka v Prostějově Michal Novotný – čerstvý držitel  bronzové hvězdy za záchranu života. Americké vojenské vyznamenání mu osobně předal těsně před odletem na základně v provincii Lógar generál Martin E. Dempsey, který působí v nejvyšší vojenské hodnosti USA i jako poradce prezidenta Obamu.  

Michal Novotný působil od června loňského roku se svojí jednotkou v provincii Lógar. V listopadu jel jako člen konvoje vozidel na rutinní kontrolu území. Hned při první zastávce došlo k výbuchu nášlapné miny, při níž byl vážně zraněn americký voják. 

„Bylo to pro mě běžné plnění povinností. Po výbuchu nastal chaos, nevěděli jsme zpočátku, jestli na nás útočí nepřátelský oddíl nebo vybuchla nášlapná mina, které jsme měli za úkol při této patrole likvidovat. Byl jsem u zraněného amerického vojáka první a rychle mu začal poskytovat první pomoc. Poté se ke mně přidali i další kolegové a připravili jsme ho k převozu, do deseti minut přistál vrtulník a přepravil zraněného do polní chirurgické ambulance,“ přiblížil záchrannou akci Michal Novotný na dnešním briefingu, který se uskutečnil v areálu 102. průzkumného praporu. 

Rychlá pomoc zachránila americkému vojákovi život, přestože přišel o obě nohy a ruku a utrpěl i další těžká zranění, těžký výbuch nášlapné miny přežil. Velkou motivací do dalšího života je mu určitě jeho právě narozené druhé dítě. 

„Americký kolega měl štěstí, že lékařská pomoc byla velmi blízko. Shodou okolností jsem byl při tom, když explodovalo naše vozidlo před čtyřmi lety, tehdy přišel o život kamarád Radim Vaculík. Byli jsme daleko od polní nemocnice, záchranný vrtulník bohužel přiletěl až za čtyřicet minut, což bylo pro Radima příliš pozdě,“ zalitoval neohrožený zachránce. 

Poprvé byl na misi Michal Novotný v roce 2008, rotace se rychle střídají a proto už teď ví, že s ním armáda počítá do další mise v příštím roce. „Určitě to je pro kluky jakási útěcha, když se mohou spolehnout na kvalitní zdravotní servis. Absolvoval jsem několik zdravotních kurzů v Americe a získal jsem tam status medika,“ nepřipouští si nebezpečí bojového nasazení Michal Novotný, který je spoluzakladatelem asociace bojových mediků v České republice. Tato organizace přispívá ke zkvalitnění zdravotní služby v bojovém nasazení, zajišťuje konzultace s odborníky a připravuje na mise další zdravotníky.     

(jap)

Poslat nový komentář