ASA obhospodařuje 6 kašen. Město stojí půl milionu

ASA obhospodařuje 6 kašen. Město stojí půl milionu
Foto MMP
Další fotky: 
ASA obhospodařuje 6 kašen. Město stojí půl milionu
ASA obhospodařuje 6 kašen. Město stojí půl milionu

 

Šest kašen, které naleznete v katastru města Prostějova, má v péči ASA. Ročně za starost o ně zaplatí magistrát půl milionu korun. Někdy ale, díky vtipálkům, i více.

Dna kašen ASA denně čistí, uklízí i jejich okolí. Třikrát týdně kontroluje obsah chloru a kvalitu vody. Přesto ke koupání vhodné nejsou. „Není to voda, která by byla určena ke koupání,“ potvrdila informaci náměstkyně primátora Alena Rašková. I přesto občas někdo neodolá a v kašně se smočí. Postih mu ale nehrozí.  „Koupání v kašnách nelze řešit jako přestupkové nebo jiné protiprávní jednání, neboť žádný zákon ani jiný předpis toto neupravuje. Nicméně, kašny nejsou určeny ke koupání, protože voda v nich je chemicky upravená. Strážníci městské policie v rámci zabezpečování veřejného pořádku občany na tuto skutečnost upozorňují,“ uvedl ředitel Městské policie Prostějov Jan Nagy. Pokud ale dochází k narušení veřejného pořádku, je toto jednání kvalifikováno jako přestupek. Za poslední měsíce městská policie řešila několik případů koupání v kašně. „Jednalo se vesměs o děti, které byly napomenuty, že kašna neslouží ke koupání,“ dodal Nagy.

Vtipálci plní kašny pěnou

Problémem bývají i vtipálci. Již několikrát se stalo, že se z některé z kašen začal místo vody valit pěna. Naštěstí nikdy nebyla agresivní, většinou šlo o pěnu do koupele, kterou do kašny někdo vylil. Hory pěny pak musela ASA odstranit a kašnu vyčistit. Není to levný špás, třeba největší kašna ve městě, na Perštýnském náměstí, má objem 56 metrů krychlových vody. Druhá největší, na náměstí Spojenců, má objem 48 metrů krychlových.

Město stojí ročně údržba kašen kolem půl milionu korun. Spotřeba vody se v nich pohybuje kolem 650 metrů krychlových ročně. (ber)

Poslat nový komentář