Azylové centrum je na mrazivé dny připraveno!

Azylové centrum je na mrazivé dny připraveno!
ilustrační foto MMP

Když se člověk dostane ze dne na den do situace spojené se ztrátou bydlení, může mu pomoci služba noclehárna, velké plus je v tomto ohledu první noc zdarma. Hlavní prioritou je zajistit, aby nikdo neumrzl.

V období mrazů v případě zaplněné kapacity jsme připraveni poskytnout lidem bez domova zdarma přespání v teple na rozkládacím lůžku. V zimním období považujeme za nutné zajistit, aby nikdo neumrzl, jsme schopni pomoci všem, kteří to budou potřebovat,“ uvedl ředitel Azylového centra v Určické ulici v Prostějově Jan Kalla. V těchto silných mrazech centrum nikoho neodmítne a bez nadsázky se dá říci, že se mu dostane veškeré pomoci a to i v případě, že nemá žádné finanční prostředky. To klade značně zvýšené nároky na personál a prostorové kapacity.

V praxi takzvané „opatření mrazy“ funguje následovně: Člověk bez přístřeší přijde do centra, ať již z vlastní iniciativy či na doporučení terénního pracovníka a je, i bez dokladu totožnosti, přijat na službu denního centra. Zde se může osprchovat, případně vyprat si své osobní věci. Hned se ho ujímá sociální pracovnice, která s ním řeší aktuální situaci a pomůže s hledáním možných řešení. Každý nový klient dostane bohatý potravinový balíček, ze kterého může žít několik dní a následně přespí na rozkládacím lůžku. Vše bez jakéhokoli poplatku. Této možnosti může využít opakovaně, po dobu trvání mrazů. Potraviny se pak díky spolupráci s potravinovou bankou a nově i obchodními řetězci vydávají všem třikrát až čtyřikrát za měsíc.

„Ztráta domova může postihnout kohokoli a je dobře, že lidé nezůstávají bez pomoci,“ zmínil náměstek primátorky Pavel Smetana a doplnil, že v rámci terénního programu jsou podchyceni i ti bezdomovci, kteří jsou na ulici či přespávají v provizorních příbytcích. Terénní pracovník je informuje o možnostech využití krizové pomoci a dalších služeb azylového centra a nechává jim na místě informační letáky.

Azylové centrum Prostějov zajišťuje maximální dostupnost a nízkoprahovost služeb pro osoby bez přístřeší včetně těch, kteří by se vinou velkých mrazů dostali do ohrožení života. (red)

Poslat nový komentář