V olomouckém babyboxu našli holčičku

V olomouckém babyboxu našli holčičku
ilustrační foto internet

 

V neděli pozdě večer našli v babyboxu olomoucké Fakultní nemocnice v tamním babyboxu novorozenou holčičku. Zdravé a donošené děvčátko pojmenovaly sestry Emilka. Je už pátým miminkem, které zde bylo odloženo.

Dítě někdo odložil v neděli pět minut před půl jedenáctou večer. V babyboxu ležela novorozená holčička zabalená jen do pánské košile a deky. „Podle odborníků přišla na svět jen o několik hodin dříve. Byla po porodu neodborně ošetřena, ale nejevila žádné známky fyzického strádání nebo nešetrného zacházení," řekl mluvčí olomoucké Fakultní nemocnice Egon Havrlant s tím, že Emilka váží 3,6 kilogramu a měří přibližně 50 centimetrů. O dalším osudu Emilky rozhodne magistrát, který je ze zákona opatrovníkem. Holčička by mohla už koncem týdne putovat do přechodné pěstounské péče. „Že máme dalšího nalezenečka jsem se  dozvěděla hned po příchodu do práce. Zaplaťpámbu, že něco takového existuje. Osobně si ale nedokážu představit, že bych se  takto zbavila vlastního dítěte,“  sdělila PvNovinkám jedna ze sester novorozeneckého oddělení FN Olomouc.

První dítě, několik hodin starý chlapeček, byl v Olomouci odložen v roce 2007. O rok později to byla novorozenou holčičku a v listopadu 2011 zhruba osmnáct měsíců starý chlapec. Posledním dítětem byl půlroční chlapec, kterého nalezli v září 2012.

Babybox byl do olomoucké Fakultní nemocnice nainstalován v roce 2006 jako třetí zařízení svého druhu v České republice.

V prostějovské nemocnici je babybox od 23. dubna 2013. Zatím v něm žádné nechtěné miminko neskončilo. (ber)

Poslat nový komentář