BASIC v Prostějově. Naděje pro děti s problémy s učením

BASIC v Prostějově. Naděje pro děti s problémy s učením
ilustrační foto plakát

Problémy se čtením, označované jako dyslexie a problémy se psaním, označované jako dysgrafie, se stávají v poslední době stále více diskutovaným tématem. V Prostějově ve Zlaté bráně bude od listopadu fungovat studijní centrum BASIC, které bude pomáhat dětem zvládat tyto problémy pomocí specializovaného individuálního vyučování.

Basic je součástí celosvětové sítě více než 760 škol a vzdělávacích organizací v sedmdesáti zemích světa. V Evropě existuje přibližně 150 center, z toho je osmnáct poboček v České a devět poboček ve Slovenské republice. Všechna jsou zastřešena neziskovou, veřejně prospěšnou organizací s názvem „Applied Scholastics“ (Aplikovaná scholastika), jejichž cílem je zlepšit celosvětový stav vzdělávání. Byla založena v roce 1972 americkými pedagogy, kteří dosáhli výjimečných výsledků pomocí vzdělávacích metod amerického humanisty L. Ron Hubbarda, známých jako studijní technologie.

Tato technologie odhaluje konkrétní bariéry, na které může student při učení narazit. Není to technika na zlepšování paměti, program fonetického čtení nebo jiná „studijní pomůcka“. Důraz je kladen na úctu k dítěti, respekt a důvěru, orientaci na jeho vnitřní aktivitu a tvořivé síly, vlastní prožitky a zkušenosti.

Ve studijních centrech BASIC jsou žáci vedeni k tomu, aby si samostatně stanovovali vlastní cíle a vytvářeli si svůj individuální vzdělávací program. Při stanovování vlastních studijních cílů vycházejí žáci ze svých aktuálních potřeb a problémů, přičemž se učitel snaží také vypozorovat příčiny, které tyto problémy vyvolaly.

Jak spolupráci hodnotí rodiče?

„Do BASICU jsme přišli začátkem března na šedesát vyučovacích hodin. Miládka v BASICU není poprvé, a proto se velmi těšila. Když shrnu, co vše se tu naučila, bude to na dlouho. Mimo toho, že se jí zvýšilo sebevědomí, tak je to lepší známka z matematiky. Už nechodí do školy ve stresu, nebojí se paní učitelky a nevymýšlí si, proč jít do školy nemůže (např. bolest břicha, hlavy aj.). Bylo to velice příjemné a paní učitelku si hned oblíbila. Je to úplně jiná forma přístupu a vyučování, než ve státní škole a jsem za BASIC moc vděčná. Dcera sem chodila moc ráda!“ Milada Danielová, maminka Miládky (9 let).

„Jsem moc ráda, že jsme začali navštěvovat Studijní centrum BASIC, chodíme tam už jeden rok a musím jen chválit. Náš devítiletý Adam se ve škole zlepšil, a i práce na domácích úkolech už pro nás není jen nutným zlem. Adam chodí z BASICu pozitivně naladěn a spokojen sám se sebou, že udělal další pokrok, což se odráží i na jeho psychice.“ Paní Poláková

Termín a čas je možné dohodnout dle vašich možností. Zavolejte a domluvte si bezplatnou informační schůzku.

Studijní centrum BASIC Prostějov, telefon: 605 214 592, e-mail: prostejov@basic.cz (red)

Poslat nový komentář