Kraj dá basketbalu milion korun, město zatím váhá

Kraj dá basketbalu milion korun, město zatím váhá
Basketbalisté Prostějova, jejichž hráčem je i Jaroslav Prášil (v bílém), se mohou těšit na nové peníze z kraje. Město zatím žádné peníze nepřislíbilo.

„Věřím, že byť máme ty základní prostředky zajištěny, tak všechny strany, které se mohou podílet na podpoře prostějovského basketbalu, ať je to město nebo kraj, tak nám nastaví svoji vlídnou tvář a pomohou nám, abychom důstojně tento ročník Mattoni NBL dohráli,“ uvedl na tiskové konferenci po zápase s Kolínem, na které avizoval pokračování vrcholového basketbalu v Prostějově, generální manažer BK Prostějov Petr Fridrich. Zajímali jsme se proto, jak na to oba dotčené subjekty, tedy město a kraj, reagují.

Kraj shodou okolností právě dnes, tedy ve středu, podepisoval smlouvy s šestnácti sportovními kluby z celého kraje, jimž přispěl v souhrnu skoro dvaceti jedna miliony korun. Byl mezi nimi i basketbalový klub v Prostějově, kterému však byla oproti loňsku zkrácena podpora o více než polovinu, z 1,55 milionu korun na 700 tisíc. Konkrétní částka však byla připravena ještě před koncem jednání o dalším pokračování klubu. Zeptali jsme se proto hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila, proč k takovému snížení došlo, a především, jak se kraj zachová k basketbalovému klubu poté, co se otázka jeho dalšího finančního zajištění vyjasnila.

„Podpora pro basketbalový klub byla zkrácena ve prospěch tenisového klubu, který měl v minulé sezóně mnoho úspěchů. Po dohodě v Prostějově proto byla podpora snížena na sedm set tisíc, které dostanou zaplaceny do konce ledna,“ vysvětlil na úvod Jiří Rozbořil, že nešlo v tomto ohledu od kraje o nějaký záměr. „Vnímám však také finanční problémy A týmu, což si musí vyřešit majitelé klubu, nicméně mohu deklarovat, že z přebytku nebo dalších peněz, s největší pravděpodobností, pokud klub bude v nějakém režimu fungovat, tak mu do konce roku zhruba milion korun doplníme, aby nezanikl basketbalový klub jako takový. Čili bychom mu dorovnali prostředky do stavu v minulém roce,“ vyslal do Prostějova příznivou zprávu nejvyšší představitel kraje.

Poněkud chladněji se však k podpoře jednoho ze svých výstavních klenotů zachovalo vedení prostějovského magistrátu. „Jak to bude s basketbalem, to teď nedokážu odpovědět, to bude jednání Rady a Zastupitelstva. Máme vyčleněnou částku v rozpočtu na veřejnou finanční podporu, která je však omezená, a je to proto otázka dalšího jednání,“ řekl na středeční tiskové konferenci 1. náměstek primátora města Prostějova Jiří Pospíšil, který následně doplnil: „Je to otázka také toho, jestli si basketbalisté seženou opravdu sponzora, tak jak tvrdí.“ Zároveň však dodal, že město určitě nezavrhne prostějovskou basketbalovou mládež:  „Prostějovskou basketbalovou mládež jsme do budoucna určitě rozhodnuti podporovat. To je prioritní záležitosti a s tím počítáme, že mládež určitě podporována bude,“ dodal Pospíšil. Obecně k výběru žádostí sportovních klubů z veřejné finanční podpory pak Pospíšil uvedl: „Veřejná finanční podpora má omezené finanční prostředky. Dáváme nyní dohromady jednotlivé žádosti a zadali jsme úkol předsedům jednotlivých komisí, aby posoudili jednotlivé žádosti, které přišly na město, vyjádřili se k nim, doporučili je a dali svoje stanovisko. Z toho budeme také vycházet,“ dodal na závěr Pospíšil.

(zkl)

Poslat nový komentář