Policisté vyrazili za cyklisty. S BESIPem

Policisté vyrazili za cyklisty. S BESIPem
Foto PČR

 

13. srpna dopoledne se policisté dopravního inspektorátu a oddělení tisku a prevence prostějovské policie společně s krajským koordinátorem BESIPu zaměřili na kontrolu a osvětu mezi prostějovskými cyklisty. Smyslem akce bylo především cyklisty upozorňovat na nutnost dodržování předepsaných pravidel i na nezbytnou opatrnost při pohybu v silničním provozu.

Oslovení cyklisté často nebezpečnost pohybu v silničním provozu bagatelizovali s argumentem, že "jezdí předpisově a pouze po Prostějově". Tyto argumenty jsou hluboce zakořeněné, ale statistika dopravních nehod cyklistů na Prostějovsku ukazuje jejich mylnost. „V období od 1. dubna 2015 do 10. srpna 2015 došlo na silnicích v okrese Prostějov celkem k 36 dopravním nehodám, kterých se účastnili cyklisté. Z toho k 21 nehodě přitom došlo na silnicích v Prostějově,“ informoval policejní preventista František Kořínek. Ještě horší je podle policejní statistiky bilance u nehod bez zavinění cyklistů. To jsou cyklisté, kteří "jezdí předpisově", ale stanou se obětí chyby druhého. Za sledované období došlo ke 13 takovým nehodám, 11 se stalo v Prostějově. „Ve 29 případech utrpěli cyklisté zranění lehké, ve třech případech  těžké a ve dvou případech zraněním podlehli,“ dodal Kořínek. (red)

 

Komentáře

kdyby řidiči motorových vozidel si nevozili jen tu svou zadnici a nasedli na kolo, byli by překvapeni, co cyklista prožívá v silničním provozu, který je odkázán na svoje nohy, oči, ruce......

 

Poslat nový komentář