OBRAZEM: Polévka je grunt. Zejména pro bezdomovce

OBRAZEM: Polévka je grunt. Zejména pro bezdomovce
ilustrační foto
Další fotky: 
OBRAZEM: Polévka je grunt. Zejména pro bezdomovce
OBRAZEM: Polévka je grunt. Zejména pro bezdomovce

První ročník akce Polévka pro bezdomovce, který iniciovali studenti prostějovských škol v čele s Janem Šmídou a za vydatné pomoci zastupitelky Milady Sokolové, měl velký úspěch. Prvního února se proto rozjel znovu. Tentokrát potrvá celé dva měsíce, do konce března.

"Jé gulášová, tu mám moc rád," čichá vůni z právě otevřené várnice Pavel. Vzápětí poprosí, zda by mu k misce nemohla být naplněna i zavařovací sklenice. "Sním ji ještě cestou," těší se muž, který býval pravidelným hostem i v loňském roce. 

V pátek se mimo polévky rozdávalo i oblečení, které lidé nosí do redakce Prostějovského večerníku. "Teplým svetrem nepohrdnu, děkuju moc," vybírá si jiný muž z naducaného pytle.

Polévky vaří každý den, kromě neděle, Národní dům Prostějov. Polévky jsou velmi rozmanité a chutné. "Veškeré výdaje jsou v režii paní Sokolové. Sama si zajišťuje transport polévky, my ji pouze za režijní cenu připravujeme", uvedl ředitel Národního domu Jan Páleník. Během tří dnů lidé bez domova ochutnali hrachovou, zelnou s párkem a gulášovou.

"První dva dny přišlo kolem deseti lidí, dnes ale zájemců přišlo zase o něco víc, blížíme se již ke dvacítce," říká Milada Sokolová. S vonící várnicí bude u místního nádraží stát i zítra. "No, mám službu, jako každý den, pokud se nenajdou dobrovolníci, kteří s rozdáváním polévky pomohou," směje se. Pomocníky stejně jako Honza Šmída, uvítá kdykoli.

Co se nesní, vniveč nepřijde. Zbytek polévky poputuje do Azylového domu pro rodiče a děti. I ony jsou za každou pomoc víc než vděčné. "Maminky teplou polévku ihned využijí ke spotřebě. Mám radot, že dětem chutná", dodala Sokolová. (ber)

Poslat nový komentář