Radary v Prostějově budou opět v plném provozu, nyní měří jen pro statistiku

Radary v Prostějově budou opět v plném provozu, nyní měří jen pro statistiku
ilustrační foto

Prostějovská radnice se rozhodla vypsat výběrové řízení na provoz jedenácti radarů, které budou po více než dvou letech opět hlídat neukázněné řidiče v ulicích města Prostějova.

Původní systém spolupráce se společností Czech Radar, která radary dodala, odporoval zákonům. Nyní pouze preventivně informují řidiče a rychlosti, kterou projíždí v daném úseku a údaje slouží ke statistickým účelům. Počet havárií a zranění ovšem klesl, bez ohledu na to, zda-li radary měří či ne. O novém provozovateli bude muset prostějovská radnice rozhodnout již do konce září, kdy končí výpovědní lhůta smlouvy s výše uvedenou společností.

Pro výběrové řízení ztrácí společnost Czech Radar svou výhodu nad ostatními. Společnost měla udělenou výjimku pro nahlédnutí do registru vozidel, a tím ji bylo umožněno zjistit téměř okamžitě údaje o majiteli vozidla, který spáchal přestupek. Pokud budou však podmínky přijatelné, společnost se do výběrového řízení opět přihlásí. 

Ministrem dopravy Pavlem Dobešem byla zřízena nová přístupová funkce v centrálním registru vozidel. Je to pozice referenta přestupků, který může pouze nahlížet a zjišťovat provozovatele vozidla, které bylo zachyceno při měření radarem. Na základě této možnosti mohou být zřízeny přístupy zaměstnancům přestupkového oddělení. Průtahy se zjištěním majitele vozidla se tak zkrátí a nebudou zatěžovat zbytečnou agendou.

(pž)

Komentáře

Už se těším :-) Pokud bude kvalita a agenda zpracování "přestupků" stejná jak dříve tak vymahatelnost z průměrně právně poučeného občana bude cca 0,00 % :-)To zase bude na přestupkovém legrace až budu chtít aby magistrát dodržoval zákonné postupy když už po mě chce dodržování rychlosti :-P

Poslat nový komentář