Žádost sourozenců Horákových vyslyšena, Prostějov bude mít bikrosovou dráhu

Žádost sourozenců Horákových vyslyšena, Prostějov bude mít bikrosovou dráhu
ilustrační foto

Rada města doporučila zastupitelstvu schválit částku 37 tisíc korun na pořízení projektové dokumentace nové bikrosové dráhy v areálu velodromu. Se žádostí o veřejnou finanční podporu na realizaci její stavby se na magistrát obrátili sourozenci Horákovi. Protože areál patří Prostějovu, vybuduje ji samotné město.

"Veřejnou finanční podporu v oblasti sportu směřujeme přednostně na budování a modernizaci infrastruktury sportovišť. Příkladem je velodrom, kde se dodělává nové osvětlení, které financujeme. Výstavba bikrosové dráhy na pozemcích města, která bude přístupná i veřejnosti, je stejný případ,“ uvedl Zdeněk Fišer, náměstek primátora odpovědný za investice.

Bikros se jezdí na uzavřené speciální trati zejména s hliněným povrchem, na níž jsou vytvořeny skoky, vlny a klopené zatáčky. Projekt vytvoří Radim Kvaček, který se zabývá realizací bikrosových drah a je správcem obdobné dráhy v Brně. Při stavbě se využije vnějšího náspu velodromu pro rozjezdovou část dráhy a klopenou zatáčku. Překážky budou vytvořeny ze skrývky, provedené při stavbě cyklostezky v lesoparku, čímž bude tato část stavby zdarma. Samotná výstavba dráhy přijde zhruba na půl milionu korun. Podle Zdeňka Fišera by sourozenci Horákovi rádi v areálu zřídili i půjčovnu bikrosových kol. „Využití dráhy tak bude stoprocentní,“ dodal Fišer.

Za vznik dráhy se postavila i náměstkyně primátora Ivana Hemerková: "Cyklistika má v našem městě velkou tradici. Věřím, že dráha bude hojně navštěvovaná a bude atraktivním rozšířením."

Poslat nový komentář