Zapomněli jsme počítat?

Olga Katolická

Narodila se 30. 9. 1951 v Prostějově, po vyučení dálkově vystudovala ekonomickou školu a nastoupila do OP Prostějov, nejprve jako sekretářka ředitele závodu 11, posléze jako pracovnice propagačního oddělení na úseku závodního rozhlasu a závodních novin. V roce 1976 přešla do Městského kulturního střediska jako redaktorka rozhlasu po drátě. Od roku 1984 pracovala v OD PRIOR, nejprve na úseku obchodní politiky, posléze jako vedoucí propagace a obchodní politiky. Od roku 1991 se vrátila k novinařině a nastoupila do redakce Prostějovského týdne. Zde na pozicích redaktor, editor a následně šéfredaktor pracovala až do konce roku 2006. V té době vážně onemocněla, po operaci zhoubného nádoru se podrobila léčbě a od počátku roku 2008 je v řádném starobním důchodu. Je vdaná a má tři dospělé syny.

Od loňského roku klesá reálný příjem českých domácností. Jen v letošním květnu bylo vyhlášeno 1 524 osobních bankrotů. To je o 154 víc, než v dubnu a zároveň nejvíc od ledna 2008, kdy je podle insolvenčního zákona možné osobní bankrot vyhlásit. Meziročně se počet osobních bankrotů zvýšil o 64 %. 

Svá mladá léta jsem prožila ve znamení půjček. Napřed to byla sedačka, jen se zaplatila, pořídili jsme si barevný televizor, pak bylo zase potřeba vyměnit koberce, pokazila se lednička... Bylo docela dlouhé období, kdy naše rodina v podstatě nebyla bez půjčky. Fungovalo to tak i v mém okolí a bylo to v pohodě.  Dnes jsem o mnoho let starší, kapku rozumnější a dluhů se bojím. Ne, že bych se půjček odříkala, ale snažím se počítat a vím, kolik si můžu dovolit splácet, aby tím nebyl narušený můj letitý životní standard.  Podle počtu vyhlášených osobních bankrotů to však vypadá, jakoby náš národ počítat zapomněl. Na druhou stranu, inzertní strany novin i propagačních tiskovin jsou přeplněny nabídkami. „Bez zajištění“, „Bez ručitele,“  „Půjčujeme i ženám na MD a důchodcům!“ Finanční společnosti (většina z nich podle mého názoru velmi pochybné existence) se předhánějí v nabídkách. Selským rozumem měřeno, bez zajištění a ručení může peníze půjčovat jen naprostý idiot, ale vím o spoustě lidí, kteří půjčku vytloukali půjčkou.

Olga Katolická

Komentáře

Andrea....toufadovic

No Olinko, mluvíte mi z duše...ve dvaceti to bylo 1 rok video, potom lednice, samozřemě velká televize...no prostě po roce nová radost. Ted už jsem na splátky vcelku dlouho nic neměla. A při nabídce plynáren rozložení šíleného doplatku na 4 části přišel zvláštní pocit, ale nakonec jsem ráda přijala. Lidí, kteří žijí dlouhodobě nad svůj limit je mi líto, ale nechápu je.