Buchty s mákem? Zapomeňte!

Olga Katolická

Narodila se 30. 9. 1951 v Prostějově, po vyučení dálkově vystudovala ekonomickou školu a nastoupila do OP Prostějov, nejprve jako sekretářka ředitele závodu 11, posléze jako pracovnice propagačního oddělení na úseku závodního rozhlasu a závodních novin. V roce 1976 přešla do Městského kulturního střediska jako redaktorka rozhlasu po drátě. Od roku 1984 pracovala v OD PRIOR, nejprve na úseku obchodní politiky, posléze jako vedoucí propagace a obchodní politiky. Od roku 1991 se vrátila k novinařině a nastoupila do redakce Prostějovského týdne. Zde na pozicích redaktor, editor a následně šéfredaktor pracovala až do konce roku 2006. V té době vážně onemocněla, po operaci zhoubného nádoru se podrobila léčbě a od počátku roku 2008 je v řádném starobním důchodu. Je vdaná a má tři dospělé syny.

Naši výrobci potravin a obchodníci mi připravují jedno překvapení za druhým. Napřed to byly podvůdky s čerstvě rozpékaným zmrazeným pečivem, dnes mi zase   potravinářští kontroloři radí, ať se vyhýbám  makovým buchtám a koláčům. Na jedné straně  odsuzujeme naše sousedy v Polsku, že cpou do potravin technickou sůl, na straně druhé klidně nadíváme buchty směsí pančovanou technickým mákem. Obojí má stejnou příčinu – peníze. Technický či farmaceutický mák z makovic pěstovaných pro lékařské účely stojí asi 15 korun kilo, zatímco kvalitní potravinářský mák jednou tolik. A tak  k nám dovozci z Austrálie, Španělska, Turecka, Maďarska, ale i Slovenska sypou technický mák ve velkém. A naši pekaři jej klidně půl na půl smíchají s tím kvalitním a sypou jím briošky, loupáky, cpou je do buchet i makových závinů.  My  je kupujeme a nejhorší na tom je, že pohledem ten kvalitní mák od svinstva nerozeznáme. Samozřejmě - chuť je nesrovnatelná. Jenže – co dělat s makovým závinem, když se do něj zakousnete a zjistíte, že náplň není nic moc?

Mák je velmi stará kulturní rostlina a u nás se běžně pěstuje pro potravinářské účely. A co víc - Česko je jedním z největších pěstitelů máku na světě, naše malá zemička pokrývá skoro třetinu světové produkce. Makové semeno obsahuje značné množství hodnotného oleje,  mangan, vápník, hořčík, železo a vitamíny E a B¹. Mák preventivně působí proti měknutí a lámavosti kostí, zklidňuje nervovou soustavu a díky vysokému obsahu vápníku a hořčíku pomáhá při lámavosti nehtů a vypadávání vlasů. To ale samozřejmě neplatí v případě máku farmaceutického. Ten obsahuje ve vyšší míře alkaloidy a především morfin, což je návyková droga. Ministerstvo zemědělství údajně připravuje vyhlášku, která by měla používání farmaceutického máku v potravinářství zabránit. Jak znám práci našich ministerských úředníků, docela bych se bála, aby z nás do té doby nebyli závisláci.

Olga Katolická