Ještě že mě nechtějí!

Olga Katolická

Narodila se 30. 9. 1951 v Prostějově, po vyučení dálkově vystudovala ekonomickou školu a nastoupila do OP Prostějov, nejprve jako sekretářka ředitele závodu 11, posléze jako pracovnice propagačního oddělení na úseku závodního rozhlasu a závodních novin. V roce 1976 přešla do Městského kulturního střediska jako redaktorka rozhlasu po drátě. Od roku 1984 pracovala v OD PRIOR, nejprve na úseku obchodní politiky, posléze jako vedoucí propagace a obchodní politiky. Od roku 1991 se vrátila k novinařině a nastoupila do redakce Prostějovského týdne. Zde na pozicích redaktor, editor a následně šéfredaktor pracovala až do konce roku 2006. V té době vážně onemocněla, po operaci zhoubného nádoru se podrobila léčbě a od počátku roku 2008 je v řádném starobním důchodu. Je vdaná a má tři dospělé syny.

Jsem už důchodce,  tudíž se o mě druhý důchodový pilíř rvát nebude. Naštěstí. Zjistila jsem, že jen zlomek lidí má nějaké informace o tom, jak bude od 1. ledna příštího roku onen druhý pilíř důchodového pojištění fungovat. Že to v podstatě znamená, že se nadosmrti uvážete  vyvádět 3 procenta  sociálního pojistného z pevného státního pilíře  na svůj individuální účet a k tomu ještě spořit další 2 procenta ze své hrubé mzdy. Stát vám neposkytne žádný příspěvek a dokonce ani daňovou úlevu, přitom vám nikdo nezaručí, že se vám uspořené peníze vrátí.  Ty se k vám totiž dostanou jen prostřednictvím penze. A jednorázová výplata? Ani náhodou!  Vklad sice podléhá dědictví, ovšem pokud už zůstavitel pobírá starobní důchod, byť třeba jen pár měsíců, pak dědic ostrouhá.Vějička super výhodného druhého důchodového pilíře je určena především pro mladé, lidé starší 35 let mají na vstup do systému pouhých šest měsíců. Všichni by si ale měli dát pozor. Jakmile jednou kývnete na vstup do druhého důchodového pilíře, není cesty zpátky. Smlouvu totiž nelze vypovědět. A to je právě důvod, proč bych do toho dobrovolně nikdy nešla.Teď by mě jen zajímalo, jak bude celý systém fungovat, když se tam přihlásí jen zlomek tohoto naivního národa.  Aby nám to pak naši zákonodárci nedali jako zákonnou povinnost...

Olga Katolická

Komentáře

Nezbývá než souhlasit... celá

Nezbývá než souhlasit... celá důchodová "reforma" smrdí tunelem na sto honů.... Takže dobrovolně ani omylem , a nezbývá tedy doufat že to opravdu ty chytré hlavy nenařídí zákonem :-( J.P.M.