Proč jsem se rozhodl do toho jít?

Ladislav Županič

Kandidát do Senátu za Prostějovsko, Kojetínsko a Tovačovsko Český herec a dabér se narodil 9. srpna 1943 v Prostějově. Po maturitě na jedenáctileté střední škole v Prostějově absolvoval Janáčkovu akademii múzických umění v Brně. V roce 1969 byl přijat do Hudebního divadla v Karlíně, kde v letech 1991 až 1993 pracoval jako umělecký šéf a od roku 1993 do roku 2003 jako ředitel. Během jeho působení zaznamenalo divadlo řadu mezinárodních úspěchů zejména na svých turné po západní Evropě a dvakrát až v Japonsku. Podařilo se mu taktéž navýšit návštěvnost ze 40% na přibližně 85% a v průběhu 10 let pod jeho vedením zamířilo do divadla neuvěřitelných osm Cen Thálie. Účinkoval v celé řadě filmů a muzikálů. Mezi nezapomenutelné patří zejména jeho dvojrole Albína/Zazy v muzikálu Klec bláznů, za kterou v roce 1999 obdržel Cenu Thálie, či role advokáta Flynna v muzikálu Chicago, která mu vynesla nominaci do nejužšího výběru Ceny Thálie v roce 2004. Z dalších divadelních rolí zazářil například v My Fair Lady, Někdo to rád horké, Vražda ve varieté Hello, Dolly, nebo Nebe na zemi. Celkem třikrát (v letech 1982, 1984 a 1989) přitom obdržel cenu Českého literárního fondu. Srdce filmových fanoušků si získal zejména účinkováním ve filmech Vesničko má středisková (1985) či ve snímcích Zdeňka Trošky, dvoudílné Princezně ze mlejna (1994 a 2000) a prvních dvou dílech trilogie Kameňák (2003 a 2004). Úspěch u publika bez rozdílu věku potvrdil, když za roli Žána v Princezně ze mlejna obdržel cenu dětské poroty Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově. Nejnověji se pak diváci mohli s Ladislavem Županičem na stříbrném plátně setkat ve filmu Bastardi 2 (2011). Z četných seriálových rolí připomeňme zejména účinkování v pohádkové Arabele (1979) a v krimi Martina Hollého Na lavici obžalovaných justice (1998). Svůj hlas v dabingu pravidelně propůjčuje Clintu Eastwoodovi. Ale například ve filmu Tajemství hradu v Karpatech daboval i Michala Dočolomanského. Ladislav Županič nikdy nebyl členem žádné politické strany a jako jeden z mála umělců odmítl podepsat Antichartu. Ladislav Županič je ženatý, má syny Jana a Ladislava a vnučku Elišku.

Nikdy jsem netoužil po tom stát se politikem. A že budu kandidovat do Senátu? To by mě snad ani ve snu nenapadlo. V životě jsou však chvíle, které člověk neplánuje. 

Politika nás všechny dokáže často nadzvednout ze židle. Až příliš mnoho našich volených zástupců totiž až příliš často zapomíná, že politika musí být v prvé řadě službou veřejnosti. Namísto toho opovrhují voliči a hledí jen na vlastní zájem. Výsledkem je obrovská korupce, arogance a klientelismus. 

Před politikou není bohužel úniku. Když hrají v rádiu otravnou písničku, můžete přeladit stanici. U politiky to však neplatí. Ovlivňuje životy nás všech, ať chceme nebo nechceme. Jedinou možností jak „přeladit“ je emigrace, ale na to máme naši zemi přece příliš rádi. 

Naštěstí žijeme v demokracii. Můžeme se proto pokusit změnit politiku aniž by nám za to hrozilo vězení nebo dokonce provaz. 

Nemusíme jen sedět a nadávat, ale můžeme se s tím sami pokusit něco udělat. A právě proto jsem se rozhodl do toho jít. Je čas začít bojovat za to, aby se do politiky vrátila slušnost. 

Věřím, že společně to zvládneme. 

Váš Ladislav Županič  

Komentáře

S KOMEDIANTY SE ROZTRHNUL PYTEL !

Pane Županiči.
Další podplacenej exot který jde do politiky abyse pouze zviditelnil.
To,že jste kandidátem za ODS je mě opět smutno.
Uvedu příklad.
Vaše kandidatůra je to samé,jako kdyby jste byl na kandidátce KSČ v roce 1950 !Máte asi zřejmě problém s pamětí !
Kdyby jste byl opravdu soudný člověk,tak by jste věděl,že senát v současně době nemá žádnou váhu v pozici politiky jako takové.
A ještě k tomu strana,která má nasvědomí víc lidí než měla KSČ v padesátých letech.
Dnes se vraždí demokraticky,že?
Utáhnout všem opasky,až si ti slabší jedinci sáhnou na vlastní život !
Je v tom rozdíl?
Jen ten když popravili Horákovou věděli jsme o tom všichni.
O sebevraždě víme skoro nikdo.
V poslední době se mě z Vás herců dělá nevolno.
Jediný na koho můžu být částečně hrdý je Vítězslav Jandák.
Vý a ten Váš vykutálený kolega Tomáš Topfer mě nestojíte ani za nehet co se vejde.Můžete si o mě myslet cokoliv ale takovou politiku jakou děláte v poslední době nemá obdoby.Potápějící se strana která ublížila tolika lidem (demokraticky-anarchysticky),že soudný člověk opravdu soudný,za takovou stranu nemůže kandidovat.Zapoměl jste kolik lží vyšlo z úst Václava Klause,Petra Nečase a jim podobným?Máte krátkou paměť ale já jako občan této z korumpované republiky nikoliv.Považuji vaše příznivce za pouhé vlezdoprdelníky.Jediný v tomto státě či na celém světě je spravedliví Pan Bůh.
Nazávěr Vám sděluji,že darmožrouty jsem nikdy nevolil a nikdy volit nebudu.
Věřím,že je to pro zamyšlení do budoucna.S pozdravem nespokojený občan této zkorumpované Republiky. Zatím Ještě České Republiky !
Kdo ví jak dlouho ještě.

kdyby kandidoval za někoho

kdyby kandidoval za někoho jiného než zkorumpovanou ODS, tak by byl pan Županič i volitelný... takto ale bohužel...

Také se tomu divím... pan

Také se tomu divím... pan Županič je sice rodák z Prostějova ale předpokládám že jeho aktivity a život opravdu probíhá v Praze.. Možná by to chtělo vysvětlit CO ho vede kandidovat v našem regionu , jaké vazby zde má a co ho trápí a CO by chtěl zde u nás měnit... Aktuálně nevidím jediný důvod proč " mu to hodit"... J.P.M.

myschuta

Proč nekandiduje v Praze?