Čert by mě vzal!

Nevím jak vy, ale když dostanu fakturu za plyn či elektřinu, nebo když se blíží doba ročního vyúčtování za služby spojené s bydlením, tak jsem nadějný kandidát na infarkt. Kde jsou ty časy, kdy jsem se s těmito náklady v bytě necelých 60 m² vešla do tisícovky! Dnes neplatím nájem, ale jen určitou částku do fondu oprav, přesto měsíčně vytáhnu z peněženky víc než pětinásobek. Za elektřinu vydám horentní sumy, cena za jeden giga joul tepla se blíží osmi stovkám a posledně jsem poprvé po letech doplácela i za plyn...

Nevím kde je chyba. Ona to možná ani chyba není, je prý normální, že ceny veškerých energií jsou čím dál vyšší. Normální? Pokud se blíž začneme zajímat o voltaické elektrárny, tak už to tak normální nevypadá. Prvotní myšlenka na využití sluneční energie byla skutečně takřka geniální. Jenže i výborná myšlenka najde v našem českém prohnilém prostředí přemožitele. V tomto případě to byli vychytralí podnikatelé podporovaní politickými chytrolíny, kteří stanovili vysoké výkupní ceny této elektřiny z tzv. obnovitelných zdrojů. Zatímco jsme se radovali, jak jsme pokrokoví, na nejúrodnějších českých a moravských polích vyrostly lány fotovoltaických článků a Česko se stalo solární velmocí. Sluneční elektrárny dnes mají větší výkon než Temelín, přesto nás z cen energie bolí hlava. Aby toho nebylo málo, hovoří se o tunelu třetího tisíciletí a padají i trestní oznámení. Obávám se, že současná aféra je bouří ve sklenici vody a způsobila ji spíš nespokojenost jedné skupiny, že vydělala méně než ta druhá. Vadí mi ale, že z několika podnikavců jsou dnes díky špatné legislativě milionáři (ne-li miliardáři) a já, stejně jako vy všichni, na to doplácím. (Navíc mám ještě nepříjemný pocit, že se mi kdosi směje). A pak mi někdo tvrdí, že ceny energií stanoví německá burza!

Tímto žaluji. Žaluji českou vládu, že nedokázala ochránit své obyvatele. Že dala přednost „politickému“ byznysu a pochybné hře v níž „ruka ruku myje“. A přitom to není první případ, kdy naše vládní špičky podporovaly aktivity, v jejichž důsledku byli ožebračeni lidé této země. Pamatuji si nejvyšší politické představitele, jak nám v rámci privatizace z televizní obrazovky hlásali: jedině Harvardské fondy, protože tam jsou odborníci! Skutečně byli. Dnes si užívají na Bahamách, rostoucí ceny energií jsou jim „šumafuk“ a pan Václav Klaus se ani nezačervená. Čert by mě vzal!!!

Olga Katolická