Zklamal jste mě, pane prezidente...

Nikdy jsem Václava Klause zrovna nemusela. Měla jsem mu za zlé průběh privatizace a vytýkala jsem mu i jeho zapojení do propagace Harvardských fondů. Vím, že jeho úsměv a slova o tom, jací jsou to odborníci, přesvědčily hodně lidí.

Na druhou stranu jsem se s Václavem Klausem setkala osobně na tiskové besedě v Olomouci někdy v době, kdy stál v čele ODS. Překvapilo mě jeho úžasné charizma a schopnost mluvit a přesvědčovat. I když jsem se skepticky stavěla k jeho výrokům o neviditelné ruce trhu či o dvacetitisícových platech, fakt jsem mu tenkrát skoro každou větu takřka „vyzobla“ ze rtů. Omlouvá mě to, že jsem byla o nějakých dvacet let mladší...

Když pak přišlo Sarajevo, bylo mi ho líto...

Nakonec se Václav Klaus stal naším prezidentem a jako takového jsem ho ctila. Časem mi začala vadit jeho stále rostoucí arogance s níž se vyhraňoval nejen vůči Evropské unii, ale především vůči všem, kteří měli na něco jiný názor než on.

Zatímco Klausův předchůdce Václav Havel odešel z funkce v pohodě a pak si „nadělil“ zfilmování svého „Odcházení“, Václav Klaus se zřejmě rozhodl, že všechny naštve. Směřoval k tomu už dlouho a nakonec vyhlásil amnestii, jež není ničím jiným než výsměchem stovkám okradených a podvedených lidí. Na kritická slova k této záležitosti odpovídal, že jde o komplot na jeho osobu a ve svém institutu vydal brožuru o tom, jak ta amnestie byla skvěle připravená. Potom pokračoval nepřiměřeným zásahem do prezidentské volební kampaně v níž s pomocí své rodiny očernil jednoho z kandidátů. Nyní však překročil hranici slušnosti tím, že v zahraničním tisku pomlouval mrtvého Václava Havla.

Nemohu si jeho chování vysvětlit a jsem jím zklamaná. Pokládala jsem ho za větší formát... Už aby tu byl 8. březen a inaugurace nového prezidenta.

P. S. Pane Klausi, jestlipak víte, že Miloš Zeman založí zvláštní fond na splácení našeho státního dluhu? Mimochodem, na jeho obrovité výši se podepsaly všechny dosavadní vlády, i ta vaše. Nový prezident bude do fondu dávat třetinu svého platu a hodlá oslovit další donátory. Myslím, že byste jim měl jít příkladem a nějakým milionem do fondu přispět. Vy i vaše rodina máte jistě movitých statků víc než do konce života stačíte spotřebovat.

 

Olga Katolická