Klobouk dolů, babtisté!

Olga Katolická

Narodila se 30. 9. 1951 v Prostějově, po vyučení dálkově vystudovala ekonomickou školu a nastoupila do OP Prostějov, nejprve jako sekretářka ředitele závodu 11, posléze jako pracovnice propagačního oddělení na úseku závodního rozhlasu a závodních novin. V roce 1976 přešla do Městského kulturního střediska jako redaktorka rozhlasu po drátě. Od roku 1984 pracovala v OD PRIOR, nejprve na úseku obchodní politiky, posléze jako vedoucí propagace a obchodní politiky. Od roku 1991 se vrátila k novinařině a nastoupila do redakce Prostějovského týdne. Zde na pozicích redaktor, editor a následně šéfredaktor pracovala až do konce roku 2006. V té době vážně onemocněla, po operaci zhoubného nádoru se podrobila léčbě a od počátku roku 2008 je v řádném starobním důchodu. Je vdaná a má tři dospělé syny.

O církevních restitucích se toho napsalo a namluvilo až až. Nyní premiér i přes protesty opozice a bez účasti médií podepsal se zástupci šestnácti církví smlouvy o finančním vyrovnání. A to i přesto, že Ústavní soud dosud nerozhodl o třech stížnostech na církevní restituce a ČSSD požádala o předběžné opatření, aby smlouvy nemohly být podepsány, než se stížnosti vyřeší... Možná právě proto neměli k podpisu tak důležitých dokumentů přístup novináři...

V následujících letech tak budeme církvím kromě nemovitého majetku vyplácet z poloprázdné státní pokladny postupně 59 miliard korun, samozřejmě navýšených o inflaci. Na druhé straně se bude snižovat státní příspěvek na činnost církví, takže v plusu bychom podle reportérů jedné z televizí mohli být někdy v roce 2119.

Souhlasím s tím, že církevní restituce by měly smazat staré křivdy. Ale nikoli způsobem, při němž vznikají křivdy nové. Osobně jsem přesvědčena, že způsob církevních restitucí byl zvolen nešťastně a v budoucnu přinese řadu problémů. Kromě toho mi vadí, že budou odškodněny i církve, které v době, kdy byl církevní majetek zabavován, u nás vůbec neexistovaly.

Proto velmi oceňuji přístup Bratrské jednoty babtistů, která se peněz od státu vzdala. Měla dostat asi 228 milionů, což sice v celkové částce 57 miliard je jako kapka, ale dvě stě milionů ve státní kase mě přece jen zahřálo u srdce.

Klobouk dolů, babtisté!

Olga Katolická