Kdo dřív přijde, ten dřív mele

Olga Katolická

Narodila se 30. 9. 1951 v Prostějově, po vyučení dálkově vystudovala ekonomickou školu a nastoupila do OP Prostějov, nejprve jako sekretářka ředitele závodu 11, posléze jako pracovnice propagačního oddělení na úseku závodního rozhlasu a závodních novin. V roce 1976 přešla do Městského kulturního střediska jako redaktorka rozhlasu po drátě. Od roku 1984 pracovala v OD PRIOR, nejprve na úseku obchodní politiky, posléze jako vedoucí propagace a obchodní politiky. Od roku 1991 se vrátila k novinařině a nastoupila do redakce Prostějovského týdne. Zde na pozicích redaktor, editor a následně šéfredaktor pracovala až do konce roku 2006. V té době vážně onemocněla, po operaci zhoubného nádoru se podrobila léčbě a od počátku roku 2008 je v řádném starobním důchodu. Je vdaná a má tři dospělé syny.

 

Problém kolem bourání Kaska a výstavby nového komplexu společnosti Manthellan se táhne několik let. V jeho začátcích jsem měla problémy sama se svým zdravím, a tak mi to šlo jedním uchem tam a druhým ven. Pak už jsem jen slyšela o neúspěšných žalobách a divila se, proč se lidé nemohou dohodnout.

 

Před lety jsem si moc přála, aby město objekt dnešního Kaska koupilo od odborářů OP (a dalších). Byla doba, kdy na to nikdo nechtěl slyšet. Padala silná slova a někteří kamarádi se rozkamarádili. Své o tom ví Miroslav Zikmund, který byl tehdy starostou. Hodně lidí  mu vyčítalo, že Kasko potopil. Pro nepamětníky – Miroslav (Míťa) Zikmund byl dřív muzikant a jeho domovskou scénou byl Klub OP Prostějov, neboli Malá scéna (barák naproti divadla na Vápenici,dnes skoro na spadnutí). Veškeré muzikantsko-umělecké aktivity pod hlavičkou OP se tehdy přesunuly do Kulturního a společenského centra – to jen na vysvětlenou, proč nám, pamětníkům, je této architektonicky hnusné stavby líto. Ono se jim tam totiž zrovna moc nedařilo. Pak přišly politické a ekonomické změny (a zůstaly jen vzpomínky).

Nicméně – po několika letech město přece jen Kasko koupilo a s tím vzalo na svá bedra obrovské břemeno. Naprosto nevyhovující stavbu s otřesnou akustikou v sále, vhodnou opravdu jen na pořádání plesů nebo second handových výprodejů. A to je na uživení tak obrovského baráku málo.

 

Samozřejmě, také mi bylo líto, když jsem se dozvěděla, že se Kasko má zbourat. Jenže dnes si nejsem tak docela jistá. Teoreticky - co kdyby se Manthellan  vykašlal na výstavbu komplexu Galerie, město by vystavělo, třeba i za pomoci evropských peněz, nový kulturně společenský prostor v objektu někdejších Jezdeckých kasáren. Pak by se Kasko klidně mohlo zbourat, prostor by se otevřel a mohla by tu vzniknout zelená plocha, parkoviště, menší účelové stavby, prostě – cokoli.Co říkáte?

Protože – mezi náma – Manthellanu už moc šancí nedávám.  Prostě promeškal svou dobu. Jestliže svou  prodejní galerii otevře Prior (a vypadá to, že ano), pak Manthellan přijde s křížkem po funuse. A co chce v dnešních podmínkách dohánět?

 

Olga Katolická