Od pšenice k novinám aneb Škoda umřít

Olga Katolická

Narodila se 30. 9. 1951 v Prostějově, po vyučení dálkově vystudovala ekonomickou školu a nastoupila do OP Prostějov, nejprve jako sekretářka ředitele závodu 11, posléze jako pracovnice propagačního oddělení na úseku závodního rozhlasu a závodních novin. V roce 1976 přešla do Městského kulturního střediska jako redaktorka rozhlasu po drátě. Od roku 1984 pracovala v OD PRIOR, nejprve na úseku obchodní politiky, posléze jako vedoucí propagace a obchodní politiky. Od roku 1991 se vrátila k novinařině a nastoupila do redakce Prostějovského týdne. Zde na pozicích redaktor, editor a následně šéfredaktor pracovala až do konce roku 2006. V té době vážně onemocněla, po operaci zhoubného nádoru se podrobila léčbě a od počátku roku 2008 je v řádném starobním důchodu. Je vdaná a má tři dospělé syny.

 

„Babiš prý kupuje Blesk, neslyšela jsi o tom?,“ ptala se mě dnes ráno kamarádka. Byla jsem pět dní mimo dosah internetu a věnovala se babičkovským radostem, takže jsem zareagovala – nevím, ježíš, a proč Blesk?

Pár hodin poté jsem si na netu přečetla, že Anrej Babiš způsobil tak trochu zemětřesení, protože místo Ringiera s Bleskem schlamstnul mediálního obra – Mafru s Mladou frontou, Lidovkami, bezplatným Metrem a internetovým portálem iDnes.cz, Lidovky.cz a dalšími aktivitami. Fakt, škoda umřít...

 

Andrej Babiš je nesporně velmi schopný podnikatel. Agrofert založil v roce 1993 a dnes je to čtvrtý největší podnik u nás. Sdružuje na dvě stovky společností a oblasti chemického průmyslu, zemědělství, potravinářství a lesnictví rozšířil loni o média vytvořením bezplatného týdeníku 5+2 s regionálním obsahem. Chvíli před tím začal být Andrej Babiš aktivní i v politice. Tasil meč proti korupci vytvořením hnutí ANO 2011, ale moc velkých ovací se nedočkal. Podle posledních průzkumů by získal něco malinko přes 2 procenta voličů, a to je zatraceně málo...

Andrej Babiš byl určitě zklamaný. Podcenil totiž jednu věc. Když miliardář tvrdí chlapům od lopaty, že ve vládě je to jeden korupčník vedle druhého, tak mu to ti chlapi tak úplně nežerou.

 

Bezplatný týdeník 5+2 Babišovi na politické scéně nic moc nepřinesl. Vybudovat si pozici v médiích u nás totiž není jednoduché. (Zeptejte se třeba našeho poslance Radima Fialy, co mu přinesl nový Prostějovský týdeník. Kdyby byl upřímný, tak by musel říct, že jenom vydání, nic jiného. I když na druhé straně, svůj mediální obraz, aspoň podle mého názoru, tvořil nadmíru diletantsky).

Ale zpět k Andreji Babišovi. Stane se majitelem nejmocnějšího vydavatelského domu u nás. Tento krok je nesporně strategický a odvážný. Řeči o tom, jak nebude zasahovat do obsahu novin, jsou nesmysl. Mf dnes totiž doposud byla pravicového založení a Babiš si na jejich stránkách zatím moc neškrtl. Nevidím důvod, proč by kupoval noviny, které budou psát o tom, jak pravicová vláda a pan Kalousek skvěle vedou tuto zemi, když si Andrej Babiš myslí něco úplně jiného.

 

Jsem přesvědčená o tom, že hnutí Andreje Babiše ANO 2011 bude významným hráčem v příštích volbách. Teď jde jen o to, jestli má šanci stihnout to do eventuálních předčasných voleb. Je to docela krátká doba...

 

Olga Katolická

 

 

 

Komentáře

zruste ten blog

Zmente uz prosim tyhle webovky. Misto toho trapneho blogu te duchodkyne dejte treba posaci v Moskve. Divam se na tyhle stranky pravidelne protoze se zajimam o deni v Pv ale nehodlam se porad dovat na ru jednu fotku. Me ten blog prite zbytecny. Nikdy si ho nectu.