Informace o autorovi

Obrázek uživatele Ladislav Županič

Blog uživatele: Ladislav Županič

Kandidát do Senátu za Prostějovsko, Kojetínsko a Tovačovsko
Český herec a dabér se narodil 9. srpna 1943 v Prostějově. Po maturitě na jedenáctileté střední škole v Prostějově absolvoval Janáčkovu akademii múzických umění v Brně. V roce 1969 byl přijat do Hudebního divadla v Karlíně, kde v letech 1991 až 1993 pracoval jako umělecký šéf a od roku 1993 do roku 2003 jako ředitel. Během jeho působení zaznamenalo divadlo řadu mezinárodních úspěchů zejména na svých turné po západní Evropě a dvakrát až v Japonsku. Podařilo se mu taktéž navýšit návštěvnost ze 40% na přibližně 85% a v průběhu 10 let pod jeho vedením zamířilo do divadla neuvěřitelných osm Cen Thálie.
Účinkoval v celé řadě filmů a muzikálů. Mezi nezapomenutelné patří zejména jeho dvojrole Albína/Zazy v muzikálu Klec bláznů, za kterou v roce 1999 obdržel Cenu Thálie, či role advokáta Flynna v muzikálu Chicago, která mu vynesla nominaci do nejužšího výběru Ceny Thálie v roce 2004. Z dalších divadelních rolí zazářil například v My Fair Lady, Někdo to rád horké, Vražda ve varieté Hello, Dolly, nebo Nebe na zemi. Celkem třikrát (v letech 1982, 1984 a 1989) přitom obdržel cenu Českého literárního fondu.
Srdce filmových fanoušků si získal zejména účinkováním ve filmech Vesničko má středisková (1985) či ve snímcích Zdeňka Trošky, dvoudílné Princezně ze mlejna (1994 a 2000) a prvních dvou dílech trilogie Kameňák (2003 a 2004). Úspěch u publika bez rozdílu věku potvrdil, když za roli Žána v Princezně ze mlejna obdržel cenu dětské poroty Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově. Nejnověji se pak diváci mohli s Ladislavem Županičem na stříbrném plátně setkat ve filmu Bastardi 2 (2011).
Z četných seriálových rolí připomeňme zejména účinkování v pohádkové Arabele (1979) a v krimi Martina Hollého Na lavici obžalovaných justice (1998). Svůj hlas v dabingu pravidelně propůjčuje Clintu Eastwoodovi. Ale například ve filmu Tajemství hradu v Karpatech daboval i Michala Dočolomanského.
Ladislav Županič nikdy nebyl členem žádné politické strany a jako jeden z mála umělců odmítl podepsat Antichartu.
Ladislav Županič je ženatý, má syny Jana a Ladislava a vnučku Elišku.

Blogy z Prostějova

Proč jsem se rozhodl do toho jít?

Blog uživatele: Ladislav Županič

Nikdy jsem netoužil po tom stát se politikem. A že budu kandidovat do Senátu? To by mě snad ani ve snu nenapadlo. V životě jsou však chvíle, které člověk neplánuje.  Politika nás všechny dokáže často nadzvednout ze židle. Až příliš mnoho našich volených zástupců totiž až příliš často zapomíná, že politika musí být v prvé řadě službou...