Rozšiřování botanické zahrady už letos!

Rozšiřování botanické zahrady už letos!
ilustrační foto

Botanická zahrada získá více místa. Práce na jejím rozšíření by měly začít ještě v tomto roce. Předpokládaná hodnota investice je pět milionů osm set tisíc korun, s financováním pomůže dotace. Zahrada se má rozrůst o více než jednu třetinu stávající plochy. 

„Ráda se sem chodím s dcerou dívat na kytičky. Je to příjemné, že téměř v centru města je takové krásné místo. Rozšíření vítám, ještě by se mělo něco udělat s blízkým okolím Svatopetrského kostela,“ podělila se s námi o názor mladá maminka Kateřina.  

Prostějované se konečně dočkají nové podoby botanické zahrady. Práce na jejím rozšíření jsou na spadnutí. Zbývá jen vybrat firmu, která se jich ujme. S financemi pomohou evropské peníze. Radní o ně opakovaně žádali a nakonec na dotaci, z Operačního programu Životního prostředí dosáhli a získali jeden milion korun. Předpokládaná hodnota investice je pět milionů osm set tisíc.

Zahrada získá místo, které ji rozšíří o více než třetinu stávající plochy. Nevyužívané pozemky směrem na jih a východ čekají terénní a sadové úpravy.

„V těchto místech budeme kultivovat území, sázet veřejnou zeleň. Vybudujeme také zpevněné chodníky a cestičky, které navážou na stávající síť," uvedl náměstek primátora Zdeněk Fišer. Zahrada získá mimo jiné i nové podpůrné konstrukce pro pnoucí rostliny a směrové tabule. Terénní a sadové úpravy na jižní straně budou zahrnovat i úpravu pro nevidomé a slabozraké s popisem rostlin a vyvýšenými záhony.

„V rozšířené části, směrem k Jezdecké ulici, bude růžová zahrada. Růže doplní okrasné dřeviny," slíbila náměstkyně Ivana Hemerková s tím, že nová místa bude potřeba také oplotit.

O firmě, která se prací ujme, rozhodne výběrové řízení. Základním hodnotícím kritériem má být cena stavebních prací a délka jakostní záruky. Tu konšelé limitují minimální dobou šedesáti měsíců, maximem pak v délce sto dvaceti měsíců. Zahajovací práce by měly, podle slov náměstka Zdeňka Fišera, začít ještě v tomto roce, dokončení se lidé dočkají nejspíš v květnu roku příštího.

Botanická zahrada Petra Albrechta, která je už čtyřicet sedm roků součástí městských parků, si letos připomíná osmdesáté výročí od svého založení. Její jméno najdeme také v mezinárodním seznamu botanických zahrad.(kaa)

Foto: Magistrát města Prostějova

 

 

Pondělí, Červen 3, 2013 - 10:00

Poslat nový komentář