Chcete se kochat? Zajděte do botanické zahrady

Chcete se kochat? Zajděte do botanické zahrady
Foto MMP
Další fotky: 
Chcete se kochat? Zajděte do botanické zahrady
Chcete se kochat? Zajděte do botanické zahrady
Chcete se kochat? Zajděte do botanické zahrady
Chcete se kochat? Zajděte do botanické zahrady
Chcete se kochat? Zajděte do botanické zahrady

Botanická zahrada přivítala jaro, které je příslibem naděje a života.

První jarní poslíčky - sněženky, vystřídaly na skalkách koberce fialově kvetoucích tařiček, růžových plamének, žlutých tařic a bílých huseníků.

„Primulky rostou v zahradě v několika druzích. Nejhezčí je asi patrovitá. Blankytně modré zbarvení najdete u pomněnkovce velkolistého a pupkovce jarního, jsou to stínomilné trvalky. Zajímavé květenství zdobí tlustonitník klasnatý a masoplod nízký, který pochází z Číny a krásně medově voní. Dále tu lidé uvidí srdcovky v barvě bílé a růžové, které jsou mírně jedovaté, pivoňky úzkolisté s listy podobnými kopru i v plnokvěté formě, kamzičníky, violky, bergenie a spoustu dalších, zajímavých trvalek,“ nastínila vedoucí Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově Anežka Šrámková.

Květiny, které si mohou návštěvníci v zahradě prohlédnout, jsou i ve zdejším bazénu. Jednou z prvních je blatouch bahenní s plnými i prázdnými květy a velice zajímavá vachta trojlistá, která je zároveň léčivkou. Těch tady lidé najdou spoustu. Mezi ty, které můžete užívat i v zimě, patří cibule zimní. Lidově se jí říká sečka nebo taky ošlejch. Pochází ze Sibiře a do Evropy se dostala v 16. století.  

„Další je třeba česnek vonný. Říká se mu čínská pažitka a pochází logicky z Číny. Česnek medvědí má listy podobné konvalince s nezaměnitelnou česnekovou vůní. V přírodě roste v lužních lesích. Tyto léčivky obsahují hodně vitamínů a minerálních látek prospěšných pro náš organismus,“ doplnila bylinkové taje Šrámková. Zapomenout nelze ani na keře a stromy, které tvoří páteř celé botanické zahrady a poskytují návštěvníkům nejen potěšení z krásných květů, ale i příjemný stín. U starého vchodu mohou lidé obdivovat atraktivní zmarliku čínskou ´Avondale ´. Vyšlechtěna byla na Novém Zélandu a její motýlkovité svazečky květů kvetou přímo na hlavních větvích a na kmeni. Říká se tomu kauliflorie.

„Keřovitá zmarlika Jidášova pochází ze Středozemí a podle pověsti strom získal takový název proto, že se na něm oběsil Jidáš Iškariotský po své zradě Ježíše,“ láká k návštěvě Anežka Šrámková. Zahrada se také může pochlubit dřevinami, které plodí chutné plody. Mezi prvními, na kterých si pochutnávají především ptáci, je zimolez kamčatský. Lidově se mu říká kamčatská borůvka. Indiánská borůvka se zase říká muchovníku, který má bílé hvězdicovité květy a plody s lehce pikantní, trnkovou příchutí.

Jde o malý výčet toho, co v Botanické zahradě Petra Albrechta je v tomto čase k vidění.

Botanická zahrada je od května otevřena mimo pondělí od 8 do 18 hodin, v sobotu je otevřeno od 10 do 16 hodin. (Zdroj MMP)

Poslat nový komentář