Prádelna BSB Nový Dvůr bojuje o ekologického Oskara!

Prádelna BSB Nový Dvůr bojuje o ekologického Oskara!
Foto BSB prádelny
Další fotky: 
Prádelna BSB Nový Dvůr bojuje o ekologického Oskara!
Prádelna BSB Nový Dvůr bojuje o ekologického Oskara!

Efektivní využívání alternativních zdrojů energie je možné i při praní a sušení prádla. Technologie přístrojů Miele Professional podporuje ekologický a energeticky šetrný provoz prádelny v Novém Dvoře u Olomouce. Letos se přihlásila do soutěže Ekologický Oskar - Energy Globe Award a postoupila do užšího kola. 

„Naše prádelna je výjimečná tím, že využívá pro svůj provoz hned dva ekologické zdroje energie. Prvním je vlastní elektrická energie, kterou vyrábí v objektu sídlící bioplynová stanice s koogeneračními jednotkami. Druhým zdrojem energie je horká „odpadní“voda, která se zahřívá chlazením motorů koogeneračních jednotek. Prádelna ji používá nejenom pro předehřev veškeré prací vody, ale i pro sušení v horkovodních sušičkách,“ uvedla vedoucí prádelny Andrea Kutmonová. Podle jejích slov je naopak zřejmě jedinou prádelnou, která odpadní vodu při některých cyklech praní ochlazuje. „Odebíráme ji z bioplynové stanice při 80 stupních Celsia, k vlastní potřebě ji až o čtyřicet stupňů ochlazujeme,“vysvětlila.

Využití alternativních zdrojů energie je ekologickým a k životnímu prostředí šetrným řešením. Současně to výrazně snižuje vlastní provozní náklady prádelny, což se také pozitivně promítá do finálních cen služeb. Odpadní teplo se využívá i pro sušičku obilí a pro vytápění celého objektu statku.

„Do ekologického Oskara jsme se přihlásili před měsícem, protože si myslíme, že naše činnost je svým způsobem jedinečná,“dodala Kutmonová.

 

(PR) 

Poslat nový komentář