Městský bytový dům v Kostelecké ulici ušetří za energie. Časem

Městský bytový dům v Kostelecké ulici ušetří za energie. Časem
ilustrační foto ber

Rada města Prostějova odsouhlasila na jednom ze svých červnových zasedání projektový námět na zateplení městského bytového domu v Kostelecké ulici č. 17 v Prostějově. Pro tato energeticky úsporná opatření hodlá využít dotační peníze. Stav domu je dlouhodobě kritizován nájemníky, kteří si stěžují na zimu nejen kvůli zateplení, ale i špatným oknům.

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky vyhlásilo výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu na projekty zaměřené na energetické úspory v bytových domech.

„Výzvy hodláme využít a uvidíme, zda uspějeme. Půjde o zateplení fasády devítipodlažního domu, opravu a zateplení střechy a dílčí výměnu oken a dveří,“ uvedl uvolněný radní Jaroslav Šlambor. Žádosti o dotace jsou přijímány do 30. 11. 2016. Minimální výše celkových způsobilých výdajů na projekt činí 300 tisíc korun, výše dotace činí maximálně 34,2% respektive 27% (dle výše dosažených úspor energie).

„Cílem projektu je zlepšení tepelně technického stavu objektu, dosažení úspor spotřeby energií, nahrazení dožitých a z různého důvodu již nevyhovujících materiálů a zlepšení kvality bydlení,“ dodal první náměstek primátorky Zdeněk Fišer.

Samotného zateplení se ale obyvatelé jen tak nedočkají. V únoru loňského roku schválila rada rozpočtové opatření ve výši sto tisíc korun na pořízení projektové dokumentace, situace se ale letos na jaře zkomplikovala. Dům má totiž jiné balkony, než je obvyklé. "Je tu jiný systém, balkony jsou takzvaně vytaženy do prostoru, takže bude nutno doprojektovat lodžie," sdělil tehdy Fišer. Balkony přitom z dotačního titulu hradit nelze.

Objekt Kostelecká 17 je domem s byty zvláštního určení od roku 2009. V domě se nachází 63 bytů DPS, 10 bytových jednotek – ubytovna. Nebytové prostory jsou pronajaty těmto organizacím a sdružením: Tyflo centrum Olomouc, Svaz tělesně postižených, Sdružení nájemníků ČR, Prostějovští vozíčkáři a Český svaz bojovníků za svobodu. (ber)

Poslat nový komentář