Chystáme nové byty i práci pro potřebné, plánují lidé z Lipky

Chystáme nové byty i práci pro potřebné, plánují lidé z Lipky
ilustrační foto

Občanské sdružení Lipka připravuje ve Vrahovicích pětici nových bezbariérových chráněných bytů. Domov tady najde zhruba čtrnáct uživatelů a šest z nich i práci v malé cukrárně. Opravy už měly probíhat, výběrové řízení na dodavatele má ale skluz.

„Budou to byty se sociálkami, společnou kuchyňkou, jídelnou a místem pro oddech,“ tak popsala záměr předsedkyně občanského sdružení Lipka Renata Čekalová s tím, že v rekonstruované budově bude také terapeutická dílna, atrium nebo byt pro správce. S výstavbou mělo sdružení začít už tento měsíc, ale zahájení prací má skluz. Zatím není známá firma, která se do záměru pustí. Hotovo by mělo být na konci března 2015. Investici za dva a dvacet milionů korun podpoří peníze z Regionálního operačního programu Střední Morava a to částkou šestnáct a půl milionu korun. Jedním milionem přispěl také prostějovský magistrát. Zbývající peníze dokryje úvěr, o který Lipka žádá.

„Je zatím otázkou, kolik to nakonec bude stát a kdy se se stavbou začne. Výběrové řízení na zhotovitele probíhá a tak zatím přesná čísla ani datum zahájení prací neznáme. Úvěr, ale zcela jistě potřebovat budeme. Splácení bude nastaveno na deset roků a tak to snad pro nás nebude problém,“ informovala Čekalová. Smyslem projektu je prevence sociálního vyloučení osob se zdravotním postižením, tedy snaha o podporu, kterou handicapovaní lidé potřebují k samostatnému způsobu života. Práci někteří z nich, jak doplňuje Renata Čekalová, najdou v nevýdělečné cukrárně.

„Půjde o terapeutickou dílnu. Jde nám o to, aby se co možná nejvíce snížila závislost našich klientů na sociálních službách a pokud možná, osamostatnili se. Tomu cukrárna hodně pomůže. Dokonce zde máme klientku, která je jako cukrářka vyučena a tak je to jistě dobrá příležitost práci vyzkoušet,“ nastínila Renata Čekalová. (kaa)

Ilustrační foto: archiv

Poslat nový komentář