O opravy bytů v domech v centru není zájem

O opravy bytů v domech v centru není zájem
ilustrační foto

Zaplatíte opravy, odpustíme vám nájemné. Ale ne celé a jen na pár měsíců. To je zhruba nabídka magistrátu, se kterou se obrátil na nájemce devíti městských bytů. Není divu, že zájem projevil pouze jediný.

 

Byty, které takto město Prostějov opakovaně nabízí, jsou sice velké, vesměs situované v centru a podléhající dozoru památkářů. Pokud si takový byt majitel opraví na vlastní náklady, magistrát mu nabídne možnost si opravy „odbydlet" formou nájmu.

„Letos se přihlásil jediný zájemce, který si chce opravit byt v domě na Pernštýnském náměstí. Domovní správa náklady vyčíslila na 400 tisíc korun," uvedl náměstek primátora Jiří Pospíšil. V částce je podle jeho slov mimo jiné zahrnuta výměna elektroinstalace, rekonstrukce odpadů a kuchyně. Zájemce si za uvedenou částku, kterou za opravy zaplatí, odbydlí 52 měsíců.

Háčků je ovšem hned několik. Veškeré práce musí provést firmy, protože stavebník je musí vyúčtovat formou faktur. Kutilové, kteří by leccos zvládli vlastními silami, tedy mají smůlu. Také s uznáním nákladů je to trochu jinak, město jich totiž uzná jen 90 procent. V nájemní smlouvě pak i nadále zůstane klauzule o pronájmu na dobu určitou, což je jeden rok.

„Bydleli jsme v bytě, který byl nádherný z hlediska umístění i rozlohy. Jenže rekonstrukce by stála kolem půl milionu, no a stejně bychom byli pořád v nájmu. Když zemřel otec, já jsem si vzal hypotéku a koupil si byt, mamka se trvale přestěhovala na chatu. Bylo by to prostě nevýhodné," nechal se slyšet Jiří G.

Navíc do všech oprav bytů zasahují památkáři, tvrdě hájící zachování původního rázu.

"O opravy těchto bytů není dlouhodobě zájem, budeme tedy zřejmě časem muset uvažovat o jejich dalším osudu třeba formou odprodeje," dodal Pospíšil. (ber)

 

 

Poslat nový komentář