Farní sbor Českobratrské církve evangelické zve na přednášky k výročí 100 let vzniku Československa

Farní sbor Českobratrské církve evangelické zve na přednášky k výročí 100 let vzniku Československa
ilustrační foto wikipedia.org

Farní sbor ČCE v Prostějově pořádá velmi zajímavý cyklus přednášek, nazvaný Demokracie - Kultura - Přátelství. Cyklus je věnován výročí 100 let vzniku Československa. 

"Přednášky jsou čtyři a uskuteční se v rozmezí od února do října 2018," zve za pořadatele Jan Jun. 

25. února (neděle) v 15 hodin

Prof. Jan Sokol: Národ a stát Stát a demokracie - smysl národního státu - potřeba nadnárodní integrace

Hudební vstup: národní písně v podání pěveckého sboru Exaudi Prof. Jan Sokol (* 1936) je český křesťanský filosof a překladatel, bývalý disident a politik, profesor Fakulty humanitních studií UK. Knihy z poslední doby: Malá filosofie člověka (2010), Mistr Eckhart a středověká mystika (2013), Etika, život, instituce (2014), Čtení z Bible (2014), Moc, peníze a právo (2015), Člověk jako osoba (2016), Naděje na neděli (2017).

21. března (středa) v 17 hodin

Erik Tabery: Základy české státnosti

První republika a my. Cesta české demokracie od Masaryka po současnost.

Hudební vstup: Daniel Jun (klavír)

Erik Tabery (* 1977) je český novinář, šéfredaktor týdeníku Respekt. Píše především komentáře o domácí politice, za které získal řadu ocenění (např. Novinářská Cena Ferdinanda Peroutky). Napsal: Vládneme, nerušit- opoziční smlouva a její dědictví( vyd.2006), Hledá se prezident – Zákulisí voleb hlavy státu (2008), Opuštěná společnost: Česká cesta od Masaryka po Babiše (2017)

18. dubna (středa) v 17 hodin

Miloš Rejchrt: Jsme tu doma, ale krátce aneb proč a jak bychom se měli angažovat v politice

Hudební vstup: skupina Heather son

Miloš Rejchrt (* 1946) - evangelický farář, bývalý disident, mluvčí Charty 77, za normalizace topič. Hudebník (působil např.ve skupině Berani), písničkář, překladatel z francouzštiny (přeložil např. píseň Dezertér od Borise Viana), jako herec hrál ve filmu Žert (1968). Publikace: Strachy se mění (2001), O něco svobodnější (2002), Dveře se otvírají (2017).

14. října (neděle) v 15 hodin

Prof. Petr Pokorný: Biblické základy křesťanské kultury

Hudební vstup: Hana Ryšavá (varhanní pozitiv)

ThDr, Petr Pokorný, DrSc., (*1933) je profosorem teologie na ETF UK Praha. Ve svém oboru (novozákonní teologie) je světově proslulý. Hostoval na univerzitách v Německu (Greiswald, Tübingen, Heidelberg), v USA (Pittsburgh, Princeton). Publikoval mnoho odborných i populárně vědecký knih (některé v angličtině a němčině). Účastnil se vykopávek v Nag Hammádí, byl mj. prezidentem vědecké světové organizace Studiorum Novi Testamenti Societas, 2012-2014 byl zvolen předsedou Učené společnosti a je držitelem řady mezinárodních ocenění za dílo. (red)

Poslat nový komentář