Za dva životy 36 měsíců. Podmínečně

Za dva životy 36 měsíců. Podmínečně
ilustrační foto HZS

 

V pátek 25. října došlo  krátce před třináctou hodinou na křižovatce v Čechůvkách k tragické havárii. Po střetu dvou osobních aut zemřel na následky devastujících zranění manželský pár ze Slovenska. Dnes prostějovská soudkyně Ivona Otrubová vynesla definitivní rozsudek. Sedmačtyřicetiletý celník Zbyněk Grossert dostal 36 měsíců podmíněně na pět let. Šest let nesmí řídit a rodině obětí musí vyplatit 330 tisíc korun. 

Jak to bylo

"Operační středisko Hasičského záchranného sboru k události vyslalo profesionální hasiče z Prostějova a nedalekou dobrovolnou jednotku hasičů Vrahovice. V době příjezdu jednotek byly všechny osoby mimo vozidla. Bohužel následky jsou tragické, dvě starší osoby z vozidla Renault utrpěly zranění neslučitelná se životem a přivolaný lékař zde mohl konstatoval jen smrt. Třetí zraněná osoba, řidič druhého vozidla typu SUV BMV X5 v péči lékařské pomoci, vyžadovala rovněž asistenci hasičů, při ošetření a následném transportu k leteckému převozu," sdělil tehdy mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

První soud byl v lednu 

Prvotní vyšetřování naznačovalo, že viníky nehody jsou samotní manželé. Jejich vůz měl do křižovatky vjet z vedlejší komunikace, aniž dal přednost přijíždějícímu bavoráku. Jenže následné vyšetřování ukázalo, že řidič BMW, sedmačtyřicetiletý celník Zbyněk Grossert, jel v daném úseku mnohem vyšší rychlostí, než je povolená sedmdesátka. U soudu ho usvědčila i svědkyně, jejíž vůz v bezprostřední blízkosti křižovatky předjel. 

Grossert u soudu opakovaně tvrdil, že si nehodu nepamatuje. Nevěděl ani, proč se před jízdou nepřipoutal. Připouštěl, že jel asi rychle., ale nevěděl proč. Grossert ale trval na tom, že vinu za nehodu nese řidič druhého vozu, který nerespektoval stopku a vjel na hlavní silnici. Jednání bylo odročeno na 12. března.

Dnešek přinesl rozzuzlení

Obhájce obžalovaného si vyžádal přítomnost soudního znalce, který vypracoval posudek nehody. Jak Leo Dadák dnes soudu sdělil, Grossert jel v době srážky rychlostí 124km v hodině. Renault, který mu podle znalce prokazatelně vjel do cesty, se v okamžiku střetu pohyboval rychlostí o sto kilometrů nižší. "Pokud by obžalovaný jel povolenou sedmdesátikilometrovou rychlostí, mohl střetu zabránit," uvedl Dadák.

Před soudek stanul i Jan Slezina, policista, který u nehody bezprostředně zasahoval. Vy spise totiž chybí zásadní věc, rozbor krve obžalovaného, který měl prokázat, zda v době srážky nebyl pod vlivem alkoholu. "Ani u jednoho z účastníků nehody nebylo možné odebrat krev na místě. U řidiče BMW rozhodl o leteckém transportu mimo hranice prostějovského regionu zasahující lékař. Toho jsme požádali o odebrání krve," sdělil Slezina s tím, že další postup je na operačním důstojníkovi, který měl do FN Olomouc, kde Grossert skončil, poslat hlídku. "To bylo předmětem vyšetřování generální inspekce," dodal Slezina.

Vinu necítí

"Je mi celé věci nesmírně líto, vím, že mi pozůstalí nikdy nemohou odpustit, ale jsem přesvědčen, že kdyby pan Pavlík zastavil na stopce, nemuselo se to stát," řekl dnes v závěrečné řeči Zbyněk Grossert.

S přihlédnutím ke všem okolnostem, k tomu, že při vyšetřování spolupracoval a vinu nepopřel, k bezúhonnosti osobní a pracovní, soudkyně Ivona Otrubová potvrdila trest, který navrhl státní zástupce. 

"Za usmrcení z nedbalosti ukládá soud trest odnětí svobody v délce 36 měsíců s odkladem 60 měsíců a dále trest v podobě zákazu řízení v trvání 6 let. Poškozeným je povinen uhradit částku 330 tisíc korun," lonstatovala Otrubová.

Grossert i žalobce si nechali lhůtu k vyjádření. (ber)

Poslat nový komentář