V zámku v Čechách pod Kosířem naleznete nově cenné dokumenty

V zámku v Čechách pod Kosířem naleznete nově cenné dokumenty
ilustrační foto ber

Nově otevřená expozice zámku v Čechách pod Kosířem obsahuje i řadu cenných dokumentů, kreseb i osobní korespondence příslušníků rodu Silva Tarouců, kterým zámek patřil. Většina z nich pochází z archivu Muzea a galerie Prostějov.

„Podařilo se nám najít v depozitářích nejen spoustu korespondence a poznámek, ale také obrázky, které malovali nejmladší potomci rodu. Jsou velmi cenné, protože Silva-Taroucové měli ve zvyku svá díla nejen podepisovat, ale také datovat. Nám to poskytuje možnost přesného zmapování jednotlivých etap života tohoto významného rodu,“ sdělil PvNovinkám kastelán Matin Váňa.

Všechny exponáty tohoto druhu jsou ale faksimile. „Nemohli jsme si dovolit vystavit originály, a tak jsou k vidění pouze velmi zdařilé kopie,“ dodal Váňa.

V prohlídkové trase nabízí zámek i pohled do knihovny, čítající 6 tisíc svazků. Pokud neumíte německy, moc byste si zde nepočetli. V českém jazyce jsou zde pouze dostihové programy a materiály k aukcím koní. Silva –Taroucové totiž patřili k velkým milovníkům a chovatelům ušlechtilých ořů. (ber)

Poslat nový komentář