Zámek v Čechách navštíví tajemné dívky

Zámek v Čechách navštíví tajemné dívky
ilustrační foto

Na žádné výstavě nikdy nebyl, Národní galerie o něm nevěděla. A teď bude k vidění na zámku v Čechách pod Kosířem. Jde o dvojportrét mladých šlechtičen, který namaloval Josef Mánes. Olomoucké vlastivědné muzeum již ví, že obraz ze soukromé sbírky je pravý. Kdo jsou ale ony dívky, zůstává záhadou.

Tajemný dvojportrét pochází ze soukromých sbírek. Původní stopy vedou na zámek Pohled na Havlíčkobrodsku. Později se obraz objevuje u pražského továrníka, své milence ho dal jako tzv. jitřní dar. Současná majitelka mu zřejmě nepřikládala velký význam. „Také neměla zájem ho prezentovat a prodávat,“ uvedl ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek.

Obraz pochází z poloviny 50. let 19. století a jsou na něm zřejmě zobrazeny dcery hraběte O´Hegertyho, jehož předkové pocházeli z Irska. „K jedné z dcer malíř při návštěvě zámku v Čechách pod Kosířem zahořel intenzivní láskou, která však vzhledem ke společenské nerovnosti nemohla být naplněna,“ podotkl Holásek.

Už měsíc má obraz v péči konzervátorka Lucie Janusová. Oprava jeho poškození zabere ještě měsíc. Tajemné krásky tak návštěvníci zámku uvidí od května. (ber)

 

Poslat nový komentář