AD Zámek Čechy p/K: Jak si pořídit hraběcí předky?

AD Zámek Čechy p/K: Jak si pořídit hraběcí předky?

Již několikrát se objevila v nejmenovaném prostějovském periodiku informace, že řezbář Miroslav Srostlík, který se honosí přídomkem „Moravský“, je potomkem šlechtického rodu Silva-Tarouca, jež byl posledním vlastníkem zámku v Čechách pod Kosířem. Podle čtenářky Prostějovských Novinek se tato informace nezakládá na pravdě a je naprostým výmyslem.

„Že se pan Srostlík povýšil na potomka šlechtického rodu mě nepřekvapuje, tato vykonstruovaná hypotéza se mu velice hodí ke zviditelnění. Nechápu ale, jak mohou erudovaní novináři publikovat neověřenou a nepodloženou informaci. To je matení veřejnosti,“ napsala do PV Novinek čtenářka, která se historií zámku v Čechách pod Kosířem a rodem Silva-Tarouca zabývá poměrně do hloubky.
Jedinou skutečností je, že prababička Miroslava Srostlíka Marie Svozilová sloužila na zámku za předposledního majitele Františka Josefa 2. Silva-Tarouca. Byla provdaná za Jana Coufala z Čech pod Kosířem, se kterým měla několik dětí. Zda měla některé právě s hrabětem, není nikde doloženo a je to pouze domněnka typu jedna paní povídala.
„Nikde v matrikách ani archiváliích Moravského archivu není zápis o tom, že měl hrabě František Josef 2. levobočka se služebnou. Odvozovat svůj hraběcí titul jen podle toho, že prababička sloužila na zámku, je tedy naprosto scestné,“ uvedla čtenářka.
Je paradoxem, že skuteční potomci českých a moravských šlechtických rodů se z vrozené skromnosti svými tituly příliš nehonosí. Pan Srostlík si však ve svém vykonstruovaném hraběcím nástupnictví velmi libuje.
(jap)

Komentáře

Dobrý den,
je to zvláštní, ale můj děda také tvrdil, že je levobočkem hraběte Silva Tarouca:-)
Prababička také sloužila na zámku několik let a i když měla několik dětí odešla ze služby několik měsíců před narozením dědy. Zřejme s bohatou výsluho za kterou si pořídily dům.
To je asi tak vše co si pamatuji. :-)

Dobrý den,
je to zvláštní, ale můj děda taky tvrdil že je levobočkem hraběte Silva Tarouca.
Prababička na zámku sloužila(snad deset let), nepamatuji si to vyprávění úplně přesně.
I když měla několik dětí po deseti letech ze služby odešla, zřejmě s bohatým výslužným za které zakoupily dům v Čechách pod kosířem a za několik měsíců se narodil děda.
To je asi tak vše co si pamatuji. Možná si moje maminka pamatuje víc.:-)
S pozdravem
Petr

"Pan Srostlík si však ve svém vykonstruovaném hraběcím nástupnictví velmi libuje" ano protože má vkus a smysl pro opravdové hodnoty na rozdíl od vás.. že to není pravda na tom vůbec ale vůbec nezáleží.. myslíte si že povrchní přizdipšouci můžou něco takového pochopit.. se ani nesnažte :D :D

dobrý den můžete na sebe poslat kontakt ? našel jsem Váš článek a rád bych se Vás zeptal na některé skutečnosti ohledně rodu Silva Tarouca - máme v rodokmenu uvedeného předka s tímto jménem a rád bych ověřil zda je to možné či nikoliv.

Poslat nový komentář