Zámek v Čechách pod Kosířem má další raritu. Zapomenutou Mánesovu krajinku

Zámek v Čechách pod Kosířem má další raritu. Zapomenutou Mánesovu krajinku
foto ber

V minulém týdnu představil kastelán zámku v Čechách pod Kosířem veřejnosti další obraz. Unikátní a znovuobjevená krajinka je součástí nové výstavy Kresby Josefa Mánesa. Malíř je v prostorách zámku zastoupen vůbec největší sbírkou obrazů na našem území. 

„Pamětní síň, která tady byla před otevřením zámecké expozice, Mánesa pojímala trošku komplexněji. Malíř ovšem vytvořil další dílka, která si maloval pro radost, pro své mecenáše zdejší rod Silva-Tarouca. Spousta těchto děl není nikde zviditelněná. Z toho důvodu jsme se rozhodli otevřít novou expozici,“ konstatoval kastelán. Dominantou výstavy je originál obrazu, na kterém je zobrazena krajina se zámkem Čechy pod Kosířem. Do loňského roku byly čtyři z pěti krajinek považovány za nezvěstné. Ztratily se v průběhu druhé světové války. Pouze jedna z těchto krajinek se dostala do Moravské galerie v Brně. Další krajinka byla náhodou objevena vloni na podzim na zámku v Lysicích, který úzce s Čechami pod Kosířem spolupracuje.

„Vyrazil jsem s rodinou na výlet a při prohlídce zámku jsem si obrazu náhodou všiml,“ prozradil Váňa. Obraz byl identifikován jako originál Josefa Mánesa z roku 1856. Další díla, která jsou součástí nově otevřené výstavy, jsou kopie stejně jako díla v Mánesově altánu, který se nachází v parku. „Originály jsou příliš cenné. Přesto bychom rádi Mánesovo dílo prezentovali. Příští rok uběhne dvě stě let od umělcova narození a my se ve spolupráci s Národní galerií se podílíme na přípravě velké výstavy, která se bude konat v Praze,“ doplnil Váňa.

Na zámku je v současné době čtrnáct originálních Mánesových obrazů. Většina z nich je zapůjčena z již zmíněné národní galerie v Praze. (ber)

 

Poslat nový komentář