Nejodvážnější Čochtan rychle utekl

Nejodvážnější Čochtan rychle utekl
ilustrační foto

 

Čtyři stupně nad nulou, bez jedné desetinky stejná temperatura vody a typická podzimní mlhovina – to byla kulisa 3. ročníku závodů zimního plavání na rybníku v Čehovicích. Přesto si koupel dopřála stovka otužilců ze všech koutů Čech, Moravy a Slezska a přidali se i odvážlivci, kteří neváhali ponořit svá netrénovaná těla do „ledovky“.

 

Sedmdesát pět mužů a sedmadvacet žen si zazávodilo na tratích v délce 250, 500, 750 a tisíc metrů. I ti nejotrlejší měli po dokončení závodu co dělat, aby si cvakajícími zuby nepřekousli jazyk a udrželi v třesoucích se rukou hrnek s horkým čajem či lépe rumočajem. Pořádající oddíl dálkového a zimního plavání TJ Haná Prostějov zastupovali jak předseda a čerstvý „kanálník“ Luděk Coufal, tak i celá jeho squadra včetně prostějovského nestora Bohumila Pácla. K nejstarším závodníkům patřil Stanislav Boháč narozený v roce 1935. Naopak nejmladším otužilcem byla čtrnáctiletá Renata Nováková, která si vyzkoušela stometrovou trať a byla jednou z trojice odvážných, kdo se přihlásili do soutěže o „Zimního čehovického Čochtana.“  Spolu s ní se do vody vnořili Jaroslav Vrtělka a Otakar Ježek. Odvážlivec byl vlastně ještě jeden hned dopoledne, ten však nečekal na Čochtaní disciplínu, která závody otužilců uzavírala, v rychlosti vběhl do vody a pak ujížděl na kole domů.

„Chtěl jsem si to jen vyzkoušet. Třeba mě ta studená voda uzdraví,“ prohodil k davu a po této ozdravné kúře zmizel. Ne tak ostatní, ti se zahřáli pořádně až při závěrečném gulášku a předávání cen v čehovické hospodě. Na Čehovickém rybníku to nebyl zdaleka poslední letošní plavecký den. Prostějovští otužilci zde trénují i dvakrát v týdnu. Poslední ledová koupel je čeká již tradičně na Štědrý den, kdy se stejně jako vloni sejdou na rybníku Bidelci v Plumlově.   

(jap)

 

Poslat nový komentář