Kapela Létající Rabín získá kulturní cenu Olomouckého kraje

Kapela Létající Rabín získá kulturní cenu Olomouckého kraje
Skupina Létající rabín

Prostějovská kapela Létající rabín získá Cenu Olomouckého kraje za výjimečný počin roku v kategorii profesionálního umění - oblast hudby. Rozhodli o tom krajští radní na předvčerejším jednání. Návrhy na ocenění musí ještě schválit krajské zastupitelstvo, které se tomuto tématu bude věnovat 24. února. Předávání cen se uskuteční při slavnostním večeru v Moravském divadle Olomouc ve středu 4. dubna.

Radní vybírali ze 128 návrhů na ocenění celkem 11 významných osobností a počinů loňského roku, kterým navrhují udělit ceny za přínos v oblasti kultury. Kraj ocenění uděluje osobnostem nebo počinům za prezentaci kraje v celostátním měřítku a trvalý společenský přínos. Fyzické i právnické osoby mohly nominace na ocenění posílat do 10. ledna letošního roku. 

Cenu za výjimečný hudební počin roku si odnese kapela Létající rabín z Prostějova, která získala řadu úspěchů na různých festivalech, například na hudebním festivalu Zahrada v Náměšti na Hané. Kapela v roce 2011 uspořádala první ročník festivalu Hanácký Jeruzalém a stala se laureátem Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice 2011.

Létající rabín je pětičlenný ansámbl hrající klezmer - tedy tradiční instrumentální hudbu východoevropských Židů, která největší rozkvět prožívala ve druhé polovině 19. století. Kapela se snaží o autentickou interpretaci se starosvětským šarmem a současnou energií. V repertoáru se nachází i několik zpívaných kousků (jidiš, čeština, ruština). 

Mezi oceněnými figuruje mimo jiné Vladimír Vraňovský, kterého lze označit za významnou hudební osobnost Jesenicka, nebo Jaroslav Hutka, olomoucký folkový hudebník a skladatel. 

Cenu za výjimečný počin roku v oblasti výtvarného umění obdrží sochařka Dagmar Koverdynská, která tvoří v obci Nový Malín. Baletka Renáta Mrózková převezme cenu za výjimečný divadelní počin za ztvárnění role Frídy Kahlo v baletu Frída. Za tuto roli byla navržena do širší nominace na Cenu Thálie 2011.

Cenu za výjimečný počin roku v oblasti filmu, rozhlasu a televize obdrží Agentura Laffayette za vytvoření uceleného cyklu videodokumentů o osobnostech Olomouckého kraje.

Městská knihovna Šumperk je oceněna za výjimečný literární počin, a to za pořádání sedmého ročníku literárního a filmového festivalu "Město čte knihu". 

Dětský pěvecký sbor "Motýli Šumperk" zvítězil v kategorii Cen za výjimečný počin v oblasti neprofesionální umělecké činnosti. Ceny za výjimečný počin v oblasti ochrany a popularizace kulturních hodnot si odnesou zástupci města Šternberka za Expozici času, stejné ocenění získají také zástupci městyse Hustopeče nad Bečvou za vybudování lapidária v hustopečském zámku. 

Cena osobnost roku v oblasti kultury míří do rukou kapely Priessnitz, která se podílela na vzniku a propagaci filmu Alois Nebel. Ten byl uveden do kin v roce 2011. Film získal Cenu české filmové kritiky 2011 za hudbu a nominace v dalších kategoriích.

 

Kompletní přehled oceněných v konkrétních kategoriích:

1) Cena za celoživotní přínos v oblasti kultury (dvorana slávy)

      Vladimír Vraňovský, hudebník, hudební pedagog

      Jaroslav Hutka, folkový hudebník, skladatel, písničkář

 

2) Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění - oblast hudby

      Kapela Létající rabín

 

3) Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění - oblast výtvarného umění

     Dagmar Koverdynská, sochařka

 

4) Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění - oblast divadla

      Renáta Mrózková, baletka, za ztvárnění role Frídy Kahlo v baletu Frída

 

5) Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění - oblast filmu, rozhlasu a televize

      DVD Osobnosti Olomouckého kraje, Agentura Laffayette, o. s.

 

6) Cena za výjimečný počin roku v oblasti profesionálního umění - oblast literatury

      Festival "Město čte knihu", Městská knihovna Šumperk

 

7) Cena za výjimečný počin v oblasti neprofesionální umělecké činnosti

      Motýli Šumperk, dětský pěvecký sbor

 

8) Cena za výjimečný počin v oblasti ochrany a popularizace kulturních hodnot

     "Expozice času" Šternberk, město Šternberk

      Vybudování lapidária v zámku Hustopeče nad Bečvou, městys Hustopeče nad Bečvou

 

9) Cena osobnost roku v oblasti kultury

      Kapela Priessnitz, podíl na vzniku a propagaci filmu Alois Nebel

(red)

Na videu ukázka z vystoupení Létajícího rabína v Kladně - 16. listopadu 2011 (zdroj youtube.com)

See video

Poslat nový komentář